Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Το πρόβλημα της συνείδησης-Βιγκότσκι 1934.


Το πρόβλημα της συνείδησης-Βιγκότσκι 1934.

http://www.scribd.com/doc/74485089/%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82


Κάπου/κάποτε μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι στην κοινωνία αναπτύσσονται κοινωνικά «πεδία» (κάτι σαν τα μαγνητικά και ηλεκτρικά) που μπορούν να διαδίδονται και με αστραπιαία ταχύτητα (όχι μόνο μέσω των ΜΜΕ). Δεν μπορούσα να βρω το πώς, με τι υλικό μεταδίδονται.
Διαβάζοντας αυτό το κείμενο τώρα ξέρω. Τα κοινωνικά «πεδία» λειτουργούν/εκφράζονται μέσα απ τα νοήματα, τις λέξεις, τις σκέψεις, τα κίνητρα (διαφορετικά πεδία, με διαφορετικό τρόπο λειτουργούν μέσα από κάθε ένα από αυτά, κάποια απευθύνονται στο συνειδητό, άλλα στο ασυνείδητο).  
Μπορούν να εξηγήσουν ακόμη και πως μπορούν να επιζήσουν κοινωνικές σχέσεις περασμένων εποχών.
Ποια είναι η παρέμβαση των ΜΜΕ στη διάδοση των κοινωνικών «πεδίων»;
Η ίδια η βιομηχανία, η παραγωγή, τα προϊόντα, είναι γεμάτα με νόημα, έχουν ονόματα, πυροδοτούν σκέψεις, σχετίζονται με αντιλήψεις και με κίνητρα. Άρα είναι φορείς κοινωνικών «πεδίων». Η συσχέτιση όλων αυτών επίσης δημιουργεί κοινωνικό «πεδίο».
Για το ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε, να διαισθανθούμε κοινωνικά «πεδία», ο Λένιν αφήνει αιχμές σε κάποιο κείμενο, περί εξέγερσης νομίζω.
Φαντάζομαι ότι θα ρθει στιγμή που η κοινωνία θα μπορεί με τη χρήση «αλγόριθμων» να κατευθύνει μέσω κοινωνικών «πεδίων» την κοινωνία ως προς τη διάθεση πχ (χωρίς να καταφεύγει στην ψυχαγωγία και με περισσότερη ακρίβεια απ αυτή). 



ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου