Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Έφοδος στον ουρανό ή Η ανθρωπότητα πρέπει ν αποφασίσει 2


O Τζ.Στίγκλιτς αμφισβητεί την αξία του δολαρίου, προτείνει νέο αποθεματικό σύστημα
Το πράσινο νόμισμα σε κρίση - 21 Αυγ. 09
Για αποτυχία του αμερικανικού καπιταλιστικού μοντέλου κάνει λόγο ο Τζ.Στίγκλιτς
Μπανγκόκ :
Εντείνεται η αμφισβήτηση κατά του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που, πλέον, θεωρούν ότι η κυριαρχία του πράσινου νομίσματος βαδίζει προς το τέλος της.
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε ομιλία του σε συνέδριο στην Μπανγκόκ, την Παρασκευή, υποστήριξε ότι η αξία του δολαρίου ως ένα καλό απόθεμα αξίας (νόμισμα που διατηρεί την αξία του) είναι «αμφισβητήσιμη» και ότι το αμερικανικό νόμισμα έχει «υψηλού βαθμού κινδύνους».
«Υπάρχει ανάγκη για ένα παγκόσμιο αποθεματικό σύστημα» τόνισε. Η στήριξη από χώρες όπως η Κίνα θα διασφαλίσει τον ομαλό χαρακτήρα των συζητήσεων για ένα νέοσύστημα, προσέθεσε.
Πολλές χώρες, με πρωταγωνίστρια την Κίνα (που έχει τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο), ζητούν αλλαγές στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, καθώ η απότομη και βαθιά ύφεση της αμερικανικής οικονομίας απαξιώνει το δολάριο και τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών.
«Αυτή την περίοδο, το δολάριο έχει σχεδόν μηδενική απόδοση [σ.σ.
τόκο] και όποιος κοιτάει το δολάριο έχει να πει ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός κινδύνου» σημείωσε.
Από τις 5 Μαρτίου, το δολάριο έχει χάσει το 12% της αξίας του έναντι ενός «καλαθιού» των έξι κυριότερων νομισμάτων.
Οαμερικανικός καπιταλισμός απέτυχε
Η παγκόσμια οικονομική κρίση σηματοδότησε την αποτυχία του αμερικανικού καπιταλιστικού μοντέλου, είπε ακόμα ο Νομπελίστας οικονομολόγος, επισημαίνοντας ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα κατάφερε να λειτουργήσειλόγω των κρατικών πακέτων στήριξης.
Οι αγορές σώθηκαν από τις αποτυχίες τους να αξιολογήσουν τον κίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά.
Για την αμερικανική οικονομία εκτιμά ότι ενώ τα χειρότερα της ύφεσης ίσως έχουν περάσει, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί η ανεργία μέσα στα επόμενα ένα έως τρία χρόνια.
Τέλος, εκτιμά ότι λόγω των μαζικών κρατικών πακέτων στήριξης θα υπάρξουν, μελλοντικά επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ωστόσο, όπως λέει, τώρα αντιμετωπίζουμε τον αποπληθωρισμό.


Νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ζητεί η Κίνα
Αμφισβητείται το δολάριο - 26 Ιουν. 09

Στα τέλη του 2008, σε δολάρια ήταν το 64% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, έναντι 73% το 2001
Πεκίνο :
Το αίτημα της για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολάριο επανέλαβε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Κίνας.
«Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στο βασικό αποθεματικό νόμισμα, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το οποίο δεν θα συνδέεται με τις οικονομίες των εκδότριων χωρών», αναφέρει η Λαϊκή (κεντρική) Τράπεζα της Κίνας στην ετήσια έκθεσή της για την οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο διοικητής της τράπεζας, Ζου Ξιαοτσουάν, είχε ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το δολάριο.
Η Κίνα προτείνει να αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη διαχείριση μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων των κρατών-μελών του.
Την κυριαρχία του δολαρίου έχει αμφισβητήσει και η Ρωσία, με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προτείνει στις 5 Ιουνίου τη χρήση ενός μείγματος εθνικών νομισμάτων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα τέλη του 2008 σε δολάρια ήταν το 64% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, έναντι 73% το 2001.
Τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα, ύψους 1,95 τρισ.
δολαρίων, είναι τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 4,4 στα 763,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την πρώτη μείωση σε μηνιαία βάση από το Φεβρουάριο του 2008.


Νέο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών ζητά και η Ρωσία
Μετά την Κίνα - 31 Μαρ. 09
Συνάντηση ενόψει της G20 είχαν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η Ανγκελα Μέρκελ
Βερολίνο :
Μετά την Κίνα και η Ρωσία ζητά να συζητηθεί στη Σύνοδο της G20 η δημιουργία ενός νέου, παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών, όπως ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άφησε να διαφανεί από το Βερολίνο.
«Το σημερινό σύστημα δεν είναι ιδανικό» δήλωσε από το Βερολίνο όπου είχε συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη μέσα στην επόμενη δεκαετία νέων υποδομών για το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, μεταξύ αυτών και ενός νέου νομισματικού συστήματος.
Εν όψει της G20 που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Λονδίνο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι η Σύνοδος πρέπει να δώσει το έναυσμα για ευρύτερες αλλαγές.
Ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι κανόνες λειτουργίας του συστήματος.
Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να δει από τη Σύνοδο «σαφή συμπεράσματα» για μεταρρυθμίσεις στις αγορές αλλά ξεκαθάρισε -και σε αυτό συμφώνησε και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ-ότι θα χρειαστούν περισσότερες διεθνούς επιπέδου συναντήσεις.
Η Κίνα έχει ήδη δηλώσει ότι ο κόσμος πρέπει να περάσει σε ένα νέο νόμισμα συναλλαγών υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες επιμένουν ότι το δολάριο θα διατηρηθεί σαν το βασικό νόμισμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων.



Γαλλία: Προτείνει νέο νομισματικό σύστημα
Παρασκευή, 05 Μάρτιος 2010 12:40
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, θα προτείνει τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής βιομηχανίας από τις μη-ευνοϊκές διαφορές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
«Εάν το δολάριο χάνει το 50% της αξίας του έναντι του ευρώ, πώς είναι πιθανόν να αναπληρώσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότηταδιερωτήθηκε ο κ. Σαρκοζί ενώπιον εργαζομένων σε εργοστάσιο της Eurocopter κοντά στη Μασσαλία.
Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών του κόσμου (G20) -που έχει προγραμματισθεί προς τα τέλη του έτους- θα προσπαθήσει να οργανώσει ένα νέο, διεθνές νομισματικό σύστημα.
Παρά την πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ, η Γαλλία επιμένει να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τον Ιανουάριο, ο κ. Σαρκοζί είχε απευθύνει έκκληση προς τις οικονομίες του G20 να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους προς τις νομισματικές και συναλλαγματικές ανισορροπίες, καθώς το G20 είχε εστιάσει στις προσπάθειες για τη διοχέτευση πολλών δισ. ευρώ στις οικονομίες ανά τον κόσμο, ώστε να αποφευχθεί η ύφεση.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι οι έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι επιζήμιες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και ότι είναι επιτακτική η σημασία επιστροφής σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Παράλληλα, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι η Γαλλία θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση των κρατικών μεριδίων σε επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας μέτρα για την ενίσχυση της γαλλικής βιομηχανίας. Ο κ. Σαρκοζί δεσμεύθηκε στη διάθεση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ως κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στη Γαλλία, καθώς στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών ο βιομηχανικός κλάδος έχασε περισσότερες από μισό εκατομμύρια θέσεις.
«Το κράτος θα μελετήσει εις βάθος το ρόλο του ως μετόχου στις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις», διευκρίνισε ο κ. Σαρκοζί, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση στο εξής θα έχει δύο εκπροσώπους σε εταιρείες, στις οποίες συμμετέχει το γαλλικό κράτος.
Η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει μερίδια σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γαλλίάς, συμπεριλαμβανομένης της Renault της εταιρείας υπηρεσιών κοινής ωφελείας EdF και GDF Suez, και της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Areva.



Τρεις σημαντικές δράσεις



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 21 Ιούνη 2009

Τρεις ξεχωριστές και σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στη Ρωσία, η καθεμία ξεχωριστά από τις οποίες αναδεικνύει τις βλέψεις και τα συμφέροντα των χωρών που συμμετείχαν σ' αυτές και ιδιαίτερα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, σε ό,τι αφορά τους τομείς της οικονομίας, των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και γενικότερων γεωστρατηγικών ζητημάτων. Οι συναντήσεις αυτές έρχονται λίγες βδομάδες πριν από τη Συνάντηση Κορυφής του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβένεφ, στη Μόσχα.
Ισχυρή στρατιωτική δύναμη της ΟΣΣΑ
Την Κυριακή 14 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η Συνάντηση Κορυφής τηςΟργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), κατά την οποία οι ηγέτες της υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία των Συλλογικών Δυνάμεων Επιχειρησιακής Επέμβασης (ΣΔΕΕ), οι οποίες θα αποτελέσουν μιαν ισχυρή στρατιωτική δύναμη, όπου θα συμμετέχουν ολόκληροι στρατιωτικοί σχηματισμοί και θα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της Ρωσίας να γίνει η ΟΣΣΑ ένα φιλορωσικό στρατιωτικό μπλοκ, που δε θα υστερεί σε στρατιωτική δύναμη από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τη συμφωνία υπέγραψαν μόνον οι 5 από τις 7 χώρες της ΟΣΣΑ και, συγκεκριμένα, η Αρμενία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, η Ρωσία και τοΤατζικιστάν, ενώ η Λευκορωσία και το Ουζμπεκιστάν αρνήθηκαν προς το παρόν τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.


Σε ό,τι αφορά το Ουζμπεκιστάν, ήταν γνωστή η διαφοροποίησή του στο συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και μερικούς μήνες. Ωστόσο, πρόβλημα προέκυψε με τη Λευκορωσία μετά τον εμπορικό «γαλακτοκομικό πόλεμο» Ρωσίας και Λευκορωσίας, όταν η Μόσχα στις αρχές Ιούνη απέκλεισε μια λίστα σχεδόν 1.300 γαλακτοκομικών προϊόντων της Λευκορωσίας, λέγοντας ότι παραβιάζονται οι νέοι κανόνες για τη συσκευασία που θεσπίστηκαν τον περασμένο χρόνο. Σημειώνεται ότι η Λευκορωσία εξάγει το 95% της παραγωγής της γαλακτοβιομηχανίας της στη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή έφερε και την άρνηση του Μινσκ να συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής, αλλά και να καταγγείλει ως «άκυρη» τη συμφωνία που υπέγραψαν οι παραπάνω 5 χώρες.
Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Τη Δευτέρα συνεδρίασαν στο Εκατερίνμπουργκ, στα ρωσικά Ουράλια, οι ηγέτες των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, με παρατηρητές την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και τη Μογγολία), ενός σχηματισμού που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια για θέματα ασφάλειας, αλλά έχει προσθέσει τα τελευταία χρόνια και ζητήματα εμπορίου και πολιτικής. Εκεί οι συμμετέχοντες στήριξαν τη ρωσική πρόταση για τη χρησιμοποίηση εθνικών νομισμάτων σε αμοιβαίες συμφωνίες και την εισαγωγή ενός κοινού νομίσματος για τον Οργανισμό. Τόνισαν ότι η τρέχουσα δομή του παγκόσμιου συστήματος νομισμάτων - όπου κυριαρχεί το αμερικανικό δολάριο ως το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα - δεν είναι ιδανική και η εμφάνιση νέων αποθεματικών νομισμάτων είναι αναπόφευκτη.Σημαντική θεωρείται και η ...προσφορά της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια ως δάνειο στα μέλη του Οργανισμού.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως στηρίζουν τις προσπάθειες για μια νέα ρωσο-αμερικανική Συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων που λήγει στις 5 Δεκέμβρη. Περιέγραψαν ως αμετάκλητη την πρόοδο προς έναν πολυπολικό κόσμο και ζήτησαν να δοθεί περισσότερη έμφαση στις περιφερειακές προσεγγίσεις στην εξέταση των παγκόσμιων στόχων. Πίεσαν, μάλιστα, τα Ηνωμένα Εθνη να βελτιώσουν το συντονιστικό τους ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Τέλος, υπογράμμισαν πως η διεθνής συνεργασία είναι το μοναδικό όπλο για την επίλυση των ζητημάτων της παγκόσμιας κοινότητας, συμπεριλαμβάνοντας θέματα Ενέργειας και ασφάλειας τροφίμων, κλιματικές αλλαγές και παγκόσμια οικονομική κρίση.
Συνάντηση BRIC και τα περί ...πολυπολικού κόσμου
Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών που εντάσσονται στο BRIC, δηλαδή την άτυπη Ενωση που έχουν συνάψει η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, χώρες που θεωρούνται με αναδυόμενες ισχυρές οικονομίες. Εκεί, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι ο πλανήτης χρειάζεται ένα πιο διαφοροποιημένο διεθνές νομισματικό σύστημα. Μάλιστα, με το τελικό ανακοινωθέν, οι Πρόεδροι της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της Κίνας Χου Ζιντάο, της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μονμοχάν Σινγκ, που εκπροσώπησαν τις χώρες τους στη Σύνοδο, σημείωσαν πως απαιτείται μια μεταρρύθμιση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων, ώστε να απεικονιστούν οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι χρειάζεται ένα σταθερό, προβλέψιμο και πιο διαφοροποιημένο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα - χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν στην κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου - και έκαναν έκκληση για μια πιο δημοκρατική και δίκαια «πολυπολική» παγκόσμια τάξη. Σημειώνεται, πάντως, πως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ρωσία έχουν ζητήσει την αντικατάσταση του αμερικανικού δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, από «καλάθι νομισμάτων» και έχουν προτείνει ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, πρόταση για την οποία η Κίνα έχει διατηρήσει τη ...σιωπή της.
Επανέλαβαν τις εκκλήσεις πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) σε διεθνείς οργανισμούς, όπως στην Παγκόσμια Τράπεζα ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ το τελικό κείμενο σημειώνει την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σε διαφοροποιημένους ενεργειακούς πόρους και διόδους μεταφοράς της Ενέργειας. Η επόμενη Σύνοδος καθορίστηκε για το 2010 στη Βραζιλία.



Άδικο και παράνομο το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
του Σπύρου Χατζάρα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 20 ΜΑΡΤΊΟΥ 2009

Οι «Φιλιππινέζες» πολιτικοί, της παγκόσμιας τραπεζικής εξουσίας, μαζεύονται ξανά και ξανά για να βρουν λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η απληστία των τραπεζιτών. Η λύση που προσπαθούν να επιβάλουν, έχει σαν στόχο τη διατήρηση και διεύρυνση των «επιτευγμάτων» της τραπεζιτικής ολιγαρχίας. Το ζήτημα είναι , αν θα παραμείνει στα χέρια των μεγάλων τραπεζιτών, ο έλεγχος της παγκόσμιας οικονομίας , μέσω του δικού τους συναλλάγματος, του δολαρίου. Απέναντι στους τραπεζίτες βρίσκονται ορισμένες μεγάλες χώρες, όπου δεν έχει ακόμα επιβληθεί ο έλεγχος τον τραπεζιτών στην πολιτική. Η Ρωσία, η Κίνα, και λιγότερο η Ινδία, αναζητούν μια λύση που θα περιορίζει την αποκλειστεί κυριαρχία του δολαρίου, χωρίς ωστόσο να αμφισβητούν τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιδιώκουν μια λιγότερο άνιση σχέση. Σε αυτή την επιδίωξη ισορροπίας, μπορεί να συνεργαστούν η Γερμανία και η Ιαπωνία που προς το παρόν φαίνονται απρόθυμες να πληρώσουν το λογαριασμό που τους στέλνουν οι Ροκφέλερ & Co. Η στάση της Γερμανίας απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση, έγραψε ο Σόρος, έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου.. Αν και ο υπόλοιπος κόσμος αναγνωρίζει ότι ο τρόπος για να αντιμετωπίσεις την κατάρρευση των πιστώσεων είναι να επεκτείνεις τη νομισματική βάση, η Γερμανία παραμένει αντίθετη σε όποια πολιτική, μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό. Επιπλέον αν και η Γερμανία υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι λογικό να διστάζει να λειτουργήσει ως η «βαθιά τσέπη», που θα χρηματοδοτήσει τα σχέδια διάσωσης στην Ευρωζώνη. Οι σημερινές καταστάσεις όμως απαιτούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις και η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί των μεταρρυθμίσεων όσο και οι υπόλοιπες χώρες» . Με δυό λόγια το τραπεζικό κατεστημένο της Αγγλίας και των ΗΠΑ επιθυμεί να φορτωθεί και η Γερμανία μέσω του πληθωρικού Ευρώ τη ζημιά, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταρρεύσει το δολάριο, όπως φοβούνται όλοι, αφού οι ΗΠΑ χωρίς ιδιαίτερη σκέψη «τυπώνουν» δολάρια χωρίς αξία. Η Ρωσία θα προτείνει στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λονδίνο να μετατραπούν τα Ειδικά Τραβικτικά Δικαιώματα (SDR) του ΔΝΤ, σε ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η ιδέα να αντικατασταθεί το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα με το κάτι άλλο δεν είναι νέα. Ούτε και η ρωσική πρόταση. Η ιδέα διατυπώθηκε πρώτα από τον «ευαγγελιστή» George Soros. Η διαφορά της πρότασης του Σόρος, με την πρόταση της Μόσχας, είναι στο ποιος θα κάνει «κουμάντο» στο ΔΝΤ. Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν το 17,5% των ψήφων, και ουσιαστικά διοικούν το ΔΝΤ. Η Ρωσία θέλει να αλλάξουν και τα ποσοστά των ψήφων, ώστε οι ΗΠΑ να μην ελέγχουν απόλυτα το ΔΝΤ. Η ρωσική πρόταση προβλέπει και την διεύρυνση των νομισμάτων που συμμετέχουν στο «καλάθι» των SDR. που σήμερα αποτελείται κατά 44% από δολάρια , 34% ευρώ, 11 % γεν και 11% της βρετανικές λίρες. «Το δολλάριο των ΗΠΑ, που διαδραματίζει προς το παρόν το ρόλο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δεν μπορεί να κρατήσει άλλο τη θέση του, για διάφορους λόγους. Ο σημαντικότερος συνδέεται με τις ανεύθυνες πιστωτικές της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Η ισορροπία μεταξύ των δολαρίων και της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατέρρευσε στο τέλος της δεκαετίας του '80. Τα χρήματα, που η FED έχει τυπώσει για περισσότερο από 20 έτη, δεν εξασφαλίζονται από το αμερικανικό ΑΕΠυποστηρίζουν στη Μόσχα. Ο πρόεδρος το Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ είπε στις !0 Μαρτίου, στο 21ο συνέδριο της Ευρώασιατικής Πανεπιστημιακής Ένωσης στην Αστάνά, ότι «θα πρέπει, για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, να δημιουργηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ένα νέο ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο ονόμασε «acmetal» . Η πρόταση του κ. Ναζαρμπάεφ, ήταν όπως εξήγησε, ένα βήμα παραπέρα στην ιδέα της καγκελάριου Μέρκελ, για την δημιουργία μιας οικονομικής επιτροπής στα πλαίσια του ΟΗΕ, που θα μελετήσει το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Την ιδέα είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου τόνισε ότι « χρειαζόμαστε ένα δίκαιο διεθνές νομισματικό σύστημα» χωρίς να υπάρχει μια χώρα που εκδίδει το παγκόσμιο συνάλλαγμα όπως συμβαίνει τώρα». «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εντελώς νέο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, βασισμένο στη νομιμότητα, και στα δικαιώματα όλων των χωρών. Όλες οι χώρες θα πρέπει να μετέχουν στην έκδοση του νομίσματος και στη διαχείριση του» είπε στην Αστανά ο κ. Ναζαρμπάεφ. «Το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα είναι de jure παράνομο, διότι δεν έχει εγκριθεί από την παγκόσμια κοινότητα ούτε από τους διεθνείς οργανισμούς και δεν υπάρχει κανένας σχετικός νόμος», τόνισε ο πρόεδρος του Καζακστάν, και υπογράμμισε ότι τη διαδικασία για την έκδοση των «αποθεματικών νομισμάτων » δεν είναι δημοκρατική, ότι ο μηχανισμός της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης των «αποθεματικών νομισμάτων» είναι περιορισμένος και δεν είναι ανταγωνιστικός, και ότι το σύστημα δεν είναι ελέγξιμοΗ θεωρία του προέδρου του Καζακστάν, είναι μια παραλλαγή των προτάσεων της Μόσχας . Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Νταβός είχε πει ότι ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο μοντέλο με περισσότερα αποθεματικά νομίσματα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να βρει τρόπους να προστατευθεί, έναντι του δολαρίου, διότι η εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το δολάριο είναι επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία. Ο Σόρος ανακάλυψε ότι το ευρώ υποφέρει από δομικές δυσλειτουργίες, επειδή η Ευρωζώνη διαθέτει κεντρική τράπεζα, όχι όμως και κεντρικό υπουργείο Οικονομίας, όπως στις ΗΠΑ. Οι τραπεζίτες της Ευρώπης δεν έχουν Γκάιθνερ, όπως ήδη ο Ροκφέλερ. Επίσης εκτίμησε ότι είναι μεγάλο μειονέκτημα ότι την ευθύνη για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος έχουν οι εθνικές αρχές, ενώ στο κράτος στο τραπεζιτών, αυτό-εποπτεύονται Η «έλλειψη συντονισμού» των «εθνικών μέτρων» στην Ευρώπη προκάλεσε την σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση στα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο τέλος πυροδότησε εντάσεις και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον ΣόροςΗ δυνατότητα του κάθε κράτους - μέλους να προστατεύσει τις τράπεζές του αμφισβητήθηκε και η διαφορά στις αποδόσεις (spread) των κρατικών ομολόγων άρχισε να διευρύνεται ανησυχητικά», υποστηρίζει ο «μέγας επενδυτής»Δεν τον απασχόλησε ότι οι αγοραστές των ομολόγων, είναι αμερικανικές εταιρείες, που δανείζονται με 0.25% από την FED και δανείζουν με 7,2%. «Η ανάκαμψη δεν θα έρθει μέχρις ότου οι χρηματοοικονομικές αγορές και οι τράπεζες σταθεροποιηθούν», δήλωσε ο κ.Μπερνάνκι, σημειώνοντας πως το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης χρειάζεται «κάποια υπομονή και υποστήριξη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου