Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΜΠΕΠΕ ΓΚΡΙΛΟ - ΙΤΑΛΙΑ - ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ "5 ΑΣΤΕΡIΩΝ" 1





Συγνώμη πολύ αλλά πού το βρήκατε αυτό το άτομο;Έλεος....Ο εκατομμυριούχος Grillo δεν είναι απλά ένας δημαγωγός και λαικιστής αλλά κατά κύριο λόγο είναι ένας εχθρός του κόσμου της εργασίας και του εργατικού κινήματος.Με απόψεις που θα τις χειροκροτούσε και ο καλύτερος φασίστας όπως π.χ ο κύριος Grillo με ανοιχτές δηλώσεις που έκανε θεωρεί τα συνδικάτα απολιθώματα του 18ου αιώνα,άχρηστα για την κοινωνία που θα πρέπει να καταργηθούν ή με ανοιχτά ανοίγματα και καλοπιάσματα πρός την φασιστική Casa Pound.Eυχαριστώ πολύ αλλά δεν θα πάρω...Στήν προσεχή εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία η μοναδική ταξική,επαναστατική αντικαπιταλιστική πολιτική δύναμη εκπροσωπείται απο το PCL(το ιταλικό τμήμα του CRFI) το οποίο κατεβαίνει με δικές του λίστες τόσο στη Γερουσία,όσο και στο κοινοβούλιο.Θέλω επίσης ν'αναφέρω ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που φέρει ως σύμβολο το σφυροδρέπανο και που θα φαίνεται στα ψηφοδέλτια.Όχι ότι είναι κάτι το σημαντικό εάν φαίνεται το σφυροδρέπανο ή όχι(ή ακόμα και οι ίδιες οι εκλογές,αφού ξέρουμε ότι ποτέ δεν άλλαξε κάτι μέσω εκλογών) αλλά σίγουρα καλό είναι να λέγεται.Η υπόλοιπη αριστερά προτίμησε ή να συμμαχήσει με το δημοκρατικό κόμμα(κεντρο-αριστερά) ή προτίμησε να κρυφτεί πίσω από δικαστικούς εγγυητές της αστικής νομιμότητας με πολλές αντιδραστικές περγαμηνές από το παρελθόν(γεγονότα της Γένοβας το 2001 κτλ).Η κομμουνιστική επανίδρυση(σύμμαχος του Συνασπισμού στο Ευροκοινοβούλιο) προτίμησε να αυτοδιαλυθεί μέσα στο επονομαζόμενο "πορτοκαλί" κίνημα των δικαστικών απεμπολώντας οποιαδήποτε αναφορά στην πάλη των τάξεων,στον σοσιαλισμό με μοναδικό στόχο την επαναφορά στο κοινοβούλιο και ένα "new deal",έναν νέο συμβιβασμό με την αστική τάξη.Αυτή είναι και η ουσία του ρεφορμισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.Basta!! που λένε και οι Ιταλοί.Τα είδαμε όλα αυτά με καταστροφικά αποτελέσματα για τη εργατική τάξη και την υπόθεση του κομμουνισμού.Ο ρεφορμισμός χρεοκόπησε σύντροφοι.Η εποχή της καπιταλιστικής κρίσης και κατάρρευσης τον ξεγύμνωσε φιλοσοφικά και πολιτικά.
Gagarin 17


Ο Gagarin 17 έχει δίκιο όσον αφορά τον ακροδεξιό εκατομμυριούχο Grillo. Μη δημοσιεύουμε ότι ν' άναι χωρίς να μάθουμε τι πρεσβεύει αυτός που τα γράφει.
..
Επισκέπτης


Αν κατάλαβα καλά, το βασικό που προτείνεται απ τις 2 παραπάνω αναρτήσεις είναι η απαγόρευση αναρτήσεων στο Π.Κ. ο,τιδήποτε σχετικού με το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο ή οποιουδήποτε άλλου για τον οποίο «δεν έχουμε μάθει προηγουμένως τι πρεσβεύει» ή με σφυροδρέπανα δεν ξεκαθαρίζει ότι «είναι ταξική, επαναστατική, αντικαπιταλιστική, πολιτική δύναμη».
Λοιπόν εγώ λέω ότι: όποιος μπαίνει σ αυτή τη σελίδα για να βρει ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΕΝIΕΣ, ΚΑΤΑΣΠΡΕΣ, ΤΑΞΙΚΕΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ, ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ και άλλες ιδέες της μπουγάδας, θ απογοητευτεί απαίσια. Γιατί εδώ θα γίνεις μουτζούρης θες δεν θες για ν ανακαλύψεις τα «διαμάντια». Αλλά κι αυτά μην τα φανταστείς σαν ΚΟΜΜΕΝΟΥΣ ώριμους καρπούς με κοφτερές ακμές, αλλά θα είναι πάντα στην άκρη μιας χορδής γεμάτης με μουτζούρα και μαυρίλα κι ίσως και καλυμμένα μ αυτή κι αδιάσπαστα δεμένα μαζί τους. Κι αυτό είναι το νόημα της ζωής και της ανάγκης για ετοιμότητα κι επαναστατική δραστηριότητα του μυαλού. Πάντοτε σε εγρήγορση, πάντοτε σε αναζήτηση, πάντοτε σε επαναστατική ανανέωση.
Γιατί όπως λέει κι ο Τρότσκι, στην πραγματικότητα οι τάξεις είναι ετερογενείς, ξεσχίζονται από εσωτερικούς ανταγωνισμούς και φτάνουν στη λύση των κοινωνικών προβλημάτων μόνο μέσα απ την εσωτερική πάλη των τάσεων, των ομάδων και των κομμάτων και με κανένα άλλο τρόπο. Κι επίσης μια τάξη έχει πολλά «μέρη», μερικά κοιτάζουν μπροστά και μερικά πίσω. Μια και η ίδια τάξη μπορεί να δημιουργήσει αρκετά κόμματα, ένα κόμμα μπορεί να στηρίζεται σε μέρη διαφορετικών τάξεων.
Και φαντάσου ο Μαρξ ν ακολουθούσε τέτοιου είδους συνταγές. Τον Χέγκελ θα τον έτρωγε το σκοτάδι της λήθης και θάχε πνιγεί στις αγκάλες του αντιδραστικού ιδεαλισμού και σήμερα θα μιλούσαμε για «μαρξισμό» χωρίς διαλεκτική.
Εγώ θα πρότεινα στους φίλους ν αφήσουν ήσυχο το δημοσίευμα της συνέντευξης του Γκρίλο και να προσκομίσουν κι άλλα στοιχεία για την κίνησή του αν έχουν κι αν θεωρούν ότι θα προσφέρουν στην καλύτερη και βαθύτερη ενημέρωση των επισκεπτών της σελίδας. Τους διαβεβαιώ δε, ότι ο ιδρυτής της σελίδας, αυτό το πνεύμα θέλησε να περάσει μ αυτή, κι εγώ θα κάνω ό,τι περνάει απ το χέρι μου, για να ενισχύσω αυτό το πνεύμα.


Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θιχτήκατε κ.Παπανικολάου.Εγώ πολύ απλά είπα την γνώμη μου.Και αυτή είναι ξεκάθαρη.Το κίνημα του Grillo δεν έχει καμιά σχέση με την αριστερά και με το εργατικό κίνημα.Αντίθετα είναι εχθρικό απέναντι της.Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας του ρεφορμισμού του Μπερτινότι και του οπορτουνισμού του.Διέλυσε το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης μπαίνοντας στην κυβέρνηση Πρόντι και στέλνοντας όλο τον κόσμο σπιτάκι του.Απ'αυτά τα ερείπια λογικό είναι να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λαικιστές και δημαγωγοί τύπου Grillo.Γνωρίζω πολύ καλά την πολιτική ζωή της Ιταλίας,αφού έζησα οκτώ χρόνια στη χώρα αυτή και από τότε παρακολουθώ καθημερινά την ταξική πάλη μέσω του τύπου.Θα μπορούσα να μετέφραζα στα ελληνικά τις διάφορες αντιδραστικές δηλώσεις του Grillo αλλά δεν έχω χρόνο.Όποιος ξέρει ιταλικά ας το ψάξει από μόνος του.
Gagarin 17


Δεν παρεξηγούμαι φίλε gagarin17 και ούτε θέλω να με παρεξηγήσεις. Δεν έχω τίποτε με σένα και αν βρεθούμε από κοντά θάθελα να πιούμε ένα καφεδάκι και να τα πούμε σαν συναγωνιστές και φίλοι. Απλά. Δεν τα βάζω με την προσωπικότητά σου αλλά με κάποιες ιδέες, που πρέπει να πολεμήσουμε και να φύγουν από ανάμεσά μας, όπως η λογοκρισία πχ. Και για να καταπολεμηθούν τέτοιες ιδέες πρέπει ο διάλογος να είναι έντονος νομίζω. Αν νομίζεις ότι σε έθιξα σου ζητώ συγγνώμη. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις (ευτυχώς πολύ σπάνιες) ανθρώπων όπως πχ παραληπτών της εφημερίδας που διανέμω, που παρεξηγούνται γιατί τους έστειλα το τάδε θέμα (ένας μάλιστα έφτασε στο σημείο να με πει και προβοκάτορα και δεν δέχονταν κουβέντα). Εγώ ελπίζω να μην έδειξα τέτοιες τάσεις με την απάντησή μου.


Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Συντροφικά!!
Gagarin 17


Συνέντευξη με τον Μπέπε Γκρίλο στοΕθνος

http://melinaxaritatou.com/?p=753




Η ανέλπιστη άνοδος του Μπέπε Γκρίλο

http://ardin-rixi.gr/archives/10520


Ο Μπέπε Γκρίλο διαλέγει υποψήφιους βουλευτές μέσω... Διαδικτύου!

http://newpost.gr/post/173262/o-mpepe-gkrilo-dialegei-ypopsifioys-voyleytes-meso-diadiktuoy/


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=739097






Στο διαδίκτυο
Πρώτος ο Μπέπε Γκρίλο με 28%

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=258608


Εντυπωσιακά υψηλό το ποσοστό του αντι-συμβατικού κόμματος διαμαρτυρίας του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο.

http://www.inews.gr/263/italia--ekloges-akyverniti-i-romi--silvio-kai-gkrilo-me-poly-psila-pososta.htm


Εκλογικό «θρίλερ» με συνεχείς ανατροπές στην Ιταλία

http://troktiko.eu/2013/02/eklogiko-thriler-me-sunecheis-anatropes-sthn-italia/


Mamma Mia - Θρίαμβος Γκρίλο

http://www.zougla.gr/kosmos/article/o-sole-mio---8riamvos-grilo






Για όσους δεν κατάλαβαν:
Ο Γκρίλο έδειξε πως νικιέται η προπαγάνδα των ΜΜΕ και πως οργανώνεις και κινητοποιείς τον κόσμο (έστω μ έναν στοιχειώδη τρόπο) χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα (που ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιήσει ένα λαϊκό κίνημα).
Και έδειξε επίσης ότι «οι λαοί λατρεύουν το ευρώ» μέχρι κάποιος να τους δείξει μια τρύπα για να μπορέσουν να ξεφύγουν απ αυτό.
Αν η αριστερά συνεχίσει να μην καταλαβαίνει, θα μείνει στην ιστορία σαν «η μαρμαρωμένη αριστερά του 1%, με τις μαρμαρωμένες ιδέες».
Πραγματικά μνημειώδης


Ο κος Grillo που μας το παίζει αμεσοδημοκρατικός δεν είναι υπέρ της απλής αναλογικής που είναι ένα θεμελιώδες δημοκρατικό αίτημα της αριστεράς,αλλά αντίθετα είναι υπέρ του νυν αντιδραστικού,αντιδημοκρατικού πλειοψηφικού νόμου που ισχύει στην Ιταλία.Σε αυτό συμφώνησε πλήρως και με την κεντροαριστερά-δεξιά,όσο και με τον Monti.Ο κος Grillo καταγγέλει την κομματοκρατία,την διαφθορά των πολιτικών,αλλά σιωπά μπροστά στην απεριόριστα μεγαλύτερη κοινωνική κλοπή που συντελείται από τις τράπεζες,βιομηχάνους κτλ.Το να καταγγέλεις τα κόμματα,δίχως να καταγγέλεις αυτούς που τα χρηματοδοτούν(και αυτοί που τα χρηματοδοτουν είναι οι κάθε είδους Μπόμπολες,Μαρινάκιδες κτλ) αυτό είναι τουλάχιστον λαικισμός.Εν τέλει ο Grillo λειτουργεί πρός ώφελος της αστικής τάξης,λειτουργεί ως παραβάν για να συνεχιστεί η κοινωνική κλοπή και παράλληλα διοχετεύεται η οργή του κόσμου πρός άλλη κατεύθυνση.Όλοι τους υποκλίνονται μπροστά στο οικονομικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός.Μην τυχον και θίξουμε τα ιερά και τα όσια του συστήματος.Κατά τ'άλλα πολύ αντισυμβατικός και αντισυστημικός...Το οικονομικό σύστημα πρέπει να χτυπηθεί.
Gagarin 17


Ο λαός της Ιταλίας έχει γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική, στα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι η καταστροφή αυτού του μεγάλου έθνους, όπως ήταν και το δικό σας έθνος. Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί: κεφάλαια, τράπεζες, συμφωνίες που τελέσθηκαν χιλιόμετρα μακριά και διαλύουν τη χώρα και μετά πάνε σε μια άλλη χώρα και την καταστρέφουν. Αυτό είναι ο καπιταλισμός. Είναι μια μορφή καπιταλισμού που και έχει τελειώσει.
Τελείωσε στη Δύση. Δεν λειτουργεί πια. Λειτουργεί μόνο αν τυπώνεις συνεχώς χρήματα και εισάγεις, όπως οι ΗΠΑ που τυπώνουν, εισάγουν, τυπώνουν, εισάγουν και συνεπώς συνεχίζουν με ένα τεράστιο χρέος. Εμείς δεν τυπώνουμε πια. Είμαστε στα χέρια ανθρώπων, που δίνουν τις αξιολογήσεις ΑΑΑ, στο Μανχάταν στον 100ο όροφο. Αφαιρούν εκεί ένα Α και γίνεται εδώ χαμός, εδώ αλληλοσκοτώνονται. Οπως και σε σας, ετσι και στην Ιταλία, οι άνθρωποι πάνε στα φιλανθρωπικά γεύματα της Caritas .Πάμε προς τα κάτω όλοι, όλοι μαζί, για ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πια. Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη, δεν υπάρχει περαιτέρω ανάπτυξη. Η πολιτική πάντα παίρνει το ταμείο, τράπεζες, πολιτικά κόμματα, αυτό το μείγμα τραπεζών, κομμάτων, καπιταλισμού. Και ομοσπονδίες Εργοδοτών, οι μεγάλοι κερδοσκόποι, που χρηματοδοτούν αυτό το μείγμα.

Μπ.Γκρίλο στο Στ.Κούλογλου: Δεν συνεργαζόμαστε με το παρελθόν


http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-eop/%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B8%CF%8C%CE%BD




Μήνυμα του Μπέπε Γκρίλο στους Ελληνες, μέσω tvxs.gr: Αντισταθείτε

http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-eop/%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%80%CE%B5-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%BF%CF%85-tvxs-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5


Μπέπε Γκρίλο: «Θέλουμε να καταστρέψουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα»

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500549


Ο σοβαρός Πέπε Γκρίλο και οι κωμικοί...

http://miastigmistonanemo.blogspot.gr/2013/02/blog-post_23.html


Με άλλα λόγια γοητεύει τους Ιταλούς με μύδρους κατά του πολιτικού συστήματος, όπως ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ αποκαλεί τους βουλευτές «Ψαλιδόκωλους» και πολιτικάντηδες, μιλάει για κλέφτες και για τα δικάτου "καθαρά χέρια" και τσιμπάει το 10% ! Laughing
Επισκέπτης




Ντάριο Φο: Ο Γκρίλο είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την Ιταλία
Ο νομπελίστας συγγραφέας είναι ένθερμος οπαδός του ιταλού κωμικού

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500188


Ιταλία: Το παζλ των «Γκριλίνι»: ποια είναι τα μέλη των «Πέντε Αστέρων»
Κυριαρχούν νοικοκυρές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, υπάλληλοι, δικηγόροι, μικρομεσαίοι

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500657


Μπέπε Γκρίλο: Λυπάμαι που οι υπέροχοι Ελληνες έγιναν πειραματόζωα!

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=259840&acpn=1#comments


BEPPE GRILLO: FREEDOM-DEMOCRACY

http://i50.tinypic.com/4vo001.jpg



Γιατί ο Γκρίλο είναι ένας από εμάς
Του Roberto Biorcio

http://www.politiko-kafeneio.gr/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=4728






Σχετικά με τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών

Ποια πρώτα, και ως εκ τούτου πρόχειρα, συμπεράσματα μπορεί να βγουν από τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ιταλικών εκλογών;
Πέρα από την καταφανή φαλκίδευση της ήδη αλλοτριωμένης λαϊκής βούλησης, από ένα σαφώς αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, το οποίο καθιστά πλειοψηφία στην Γερουσία, μια μειοψηφική στην κοινωνία δύναμη, φτάνει αυτή να βγει πρώτη σε ψήφους, πέρα ακόμη από την επιβεβαίωση του ρόλου του θεάματος στην επικράτηση των πολιτικών στην λαϊκή συνείδηση .
Τα δεδομένα είναι:
-Το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα ενός συνδυασμού του οποίου ηγείται ένας κωμικός ηθοποιός, ο οποίος στρέφεται κατά του συνόλου του πολιτικού κατεστημένου .
-Η εντυπωσιακή επάνοδος του γελοίου Μπερλουσκόνι εκπροσώπου μιας λογικής, το κεφάλαιο δίχως μεσολαβήσεις στην εξουσία, και μάλιστα με τη σύμπραξη μιας ρατσιστικής ακροδεξιάς .
-Η ήττα της καθεστωτικής κατόνομα Αριστεράς, η οποία πρόσφατα στήριζε την αντιλαϊκή πολιτική του Μόντι, ενώ χρόνια τώρα παίζει το ρόλο του δεκανικιού της αστικής εξουσίας.
- Η συντριβή του διορισμένου από τις Βρυξέλλες πρωθυπουργού Μόντι.
- Η μη είσοδος στη Βουλή ενός κατόνομα ριζοσπαστικού Αριστερού Μετώπου, το οποίο πέρα από την αλλοπρόσαλλη σύνθεση του, δεν είχε στο πρόγραμμα του ούτε καν ίχνη αντικαπιταλιστικού ανττιμπεριαλιστικού χαρακτήρα.
Προφανώς από μια πρώτη ανάγνωση, τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί να κριθούν ως θετικά από την οπτική γωνία της ριζοσπαστικής Αριστεράς .
Παρόλα αυτά, με δεδομένη, και την ελέω ευρωκομμουνισμού, ισχύουσα συγκρότηση και περιεχόμενο των Ιταλικών πολιτικών δυνάμεων, υπάρχουν σε αυτά τα αποτελέσματα ελπιδοφόρα μηνύματα. Αυτός είναι και ο λόγος της έντονης ανησυχίας του κυρίαρχου ευρωπαϊκού κεφάλαιου.
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα ελπιδοφόρα μηνύματα τα οποία εξέπεμψε κυρίως η υπερψήφιση του Μπέπε Γκρίλο και το χαμηλό ποσοστό του Μόντι ;
-Καταρχάς η δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο, το οποίο χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό ο Γκρίλο για την ανατροπή της προπαγάνδας των κυρίαρχων ΜΜΕ.
-Η γενικότερη απαξίωση του κοινοβουλευτικού ιταλικού πολιτικού κόσμου, ο οποίος σύσσωμος στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική.
- Η αδυναμία άμεσης συγκρότησης μιας κυβέρνησης για τη συνέχιση εφαρμογής αυτής της πολιτικής, κάτι που ενισχύεται από την αρχική τουλάχιστον άρνηση του Γκρίλο να συνεργαστεί με την «κεντροαριστερά».
- Η καταδίκη του δήθεν αδέκαστου τεχνοκράτη Μόντι, και ότι αυτός μπορεί να εκφράζει ως μορφή μιας ακόμη πιο αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης από τη ήδη υπάρχουσα.
-Η άρνηση αντιμετώπισης ως εναλλακτικής, μιας Αριστεράς καθόλα συνυπεύθυνης για την αντιλαϊκή πολιτική, και μιας μικρότερης Αριστεράς ανίκανης να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα.
- Η υιοθέτηση από μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων, μίας έστω και θολά διατυπωμένης, διαφορετικής πρότασης από την κρατούσα, η οποία μεταξύ άλλων τάσσεται εδώ και καιρό με σαφήνεια κατά του ενιαίου ευρώ, και ακόμη κατά της ΕΕ, η οποία τάσσεται υπέρ της δραστικής μείωσης των ωρών εργασίας δίχως μείωση των αποδοχών για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, και υπέρ ενός ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος 1000ευρώ, και υπέρ ενός συνδυασμού ο οποίος αρνήθηκε τις κρατικές επιχορηγήσεις που του αντιστοιχούσαν με βάση τα αποτελέσματα του στις περιφερειακές εκλογές, και ο οποίος σε αντίθεση από τους παραδοσιακούς πολιτικούς χώρους αναζητά και εφαρμόζει εσωτερικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Βεβαίως όλα τα παραπάνω από μόνα τους είναι ανεπαρκέστατα για να κάνει κάποιος λόγο για δυνατότητα μιας φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση. Για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο να συγκροτηθούν δυνάμεις που θα προωθήσουν παραπέρα το επίπεδο συνειδητοποίησης που φαίνεται να αντανακλάται στην δυναμική του Γκρίλο, δηλαδή δυνάμεις οι οποίες θα μετουσιώσουν αυτήν την δυναμική σε ανατρεπτική δύναμη. Τότε και μόνον τότε είναι δυνατόν να κάνουμε λόγο για την απαρχή μιας διαδικασίας που θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια θετική διέξοδο.
Γιώργος Ρούσης 






Μπέπε Γκρίλο: Κίνδυνος για τη δημοκρατία;

http://www.politiko-kafeneio.gr/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=4748


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 5 ΑΣΤΕΡΙΩΝ

ΑΡΘΡΟ 1-ΦΥΣΗ
Το «κίνημα 5 αστεριών» είναι ένας «μη-σύλλογος». Σ αυτό το έγγραφο θ αναφέρεται σαν το «κίνημα των 5 αστεριών».
Το «κίνημα των 5 αστεριών» είναι ένα μέσο για συζήτηση και διαβούλευση που προήλθε απ το blog www.beppegrillo.it. Η επαφή με το «κίνημα των 5 αστεριών» γίνεται αποκλειστικά μέσω του ιμέϊλ movimento5stelle@beppegrillo.it.

ΑΡΘΡΟ 2-ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το «κίνημα 5 αστεριών» σαν «μη-σύλλογος» δεν έχει μια προκαθορισμένη διάρκεια.

ΑΡΘΡΟ 3-ΣΥΜΒΟΛΟ.
Το όνομα του «κινήματος των 5 αστεριών» συνδέεται με ένα εμπορικό σήμα καταχωρημένο για λογαριασμό του Μπέπε Γκρίλο, τον μόνο κάτοχο των δικαιωμάτων χρήσης.

ΑΡΘΡΟ 4-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ
Το «κίνημα 5 αστεριών» θα συγκεντρώσει την εμπειρία που επιτεύχθηκε μέσω του blog www.beppegrillo.it, των ομάδων συνάντησης, των δημόσιων διαδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών και των πιστοποιημένων «δημοτικών καταλόγων». Είναι η προσφυγή για τον προσδιορισμό και την επιλογή υποψηφίων που στηρίζει καμπάνιες για κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συνειδητοποίηση, που αντανακλά τον σκοπό που εκτέθηκε απ τον Μπέπε Γκρίλο και παρουσιάστηκε μέσα στο blog www.beppegrillo.it. Οι υποψήφιοι για τις εκλογές στη Βουλή, στη Γερουσία ή σε Περιφέρειες και δημοτικά συμβούλια θα οργανώνονται και θα δομούνται μέσω του ίντερνετ. Το ίντερνετ αναγνωρίζεται σαν το κύριο εργαλείο στη διαδικασία της διαβούλευσης, της συζήτησης, απόφασης και επιλογής για την ίδια την κίνηση.
Το «κίνημα 5 αστεριών» δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα ούτε έχει σκοπό να γίνει τέτοιο στο μέλλον. Αυτό επιδιώκει να είναι ένας δρόμος για την επιτυχία μιας αποτελεσματικής ανταλλαγής ιδεών και δημοκρατικής συζήτησης χρησιμοποιώντας το ίντερνετ σαν το μέσον των επικοινωνιών που κανονικά είναι ανατεθειμένες σε πολιτικούς εκπροσώπους.

ΑΡΘΡΟ 5-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ 5 ΑΣΤΕΡΙΩΝ».
Η συμμετοχή στο «κίνημα των 5 αστεριών» απλά απαιτεί εγγραφή στον ιστιότοπο. Το «κίνημα των 5 αστεριών» είναι ανοιχτό σε ενήλικους ιταλούς πολίτες που δεν είναι τη στιγμή της αίτησης για μέλος της κίνησης, μέλη πολιτικών κομμάτων ή συλλόγων των οποίων ο σκοπός αντιφάσκει με εκείνον που περιγράφηκε στο άρθρο 4. Η αίτηση προς το «κίνημα των 5 αστεριών» θα προωθείται μέσω ίντερνετ και μέσω αυτού, το υποψήφιο μέλος θα πιστοποιεί ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που περιγράφηκαν στην προηγούμενη παράγραφο. Η συμμετοχή στο «κίνημα των 5 αστεριών» είναι ατομική και προσωπική. Η ιδιότητα του μέλους μπορεί ν ακυρωθεί απ το μέλος ή απ τον οργανισμό εάν το μέλος δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις της κίνησης.

ΑΡΘΡΟ 6-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 5 ΑΣΤΕΡΙΩΝ».
Δεν υπάρχει πληρωμή συνδρομής για συμμετοχή στο κίνημα. Σαν τμήμα του blog www.beppegrillo.it η χρησματοδότηση καμπανιών μπορεί να γίνει σε εθελοντική βάση, για τη χρηματοδότηση ατομικών σχεδίων ή εκδηλώσεων.

ΑΡΘΡΟ 7-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ.
Στην περίπτωση και για προετοιμασία για εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές κυβερνητικές εκλογές, το «κίνημα των 5 αστεριών» θα είναι η πηγή των αιτήσεων των επίδοξων υποψηφίων. Οι υποψήφιοι σε μια ειδικού σκοπού βάση και γραπτά, θα εξουσιοδοτηθούν για τη χρήση του ονόματος και του εμπορικού σήματος «κίνηση 5 αστεριών» σαν τμήμα της συμμετοχής τους σε κάθε εκλογή. Αυτοί οι υποψήφιοι θα επιλεγούν μεταξύ ιταλώνπολιτών, σύμφωνα με τις ηλικιακές απαιτήσεις που τίθενται απ τον νόμο για τη διατήρηση ειδικού γραφείου, δεν πρέπει να έχουν ποινικό μητρώο, και να μην έχουν σε εξέλιξη δικαστικές διώξεις, ανεξάρτητα απ τη φύση του αδικήματος που τους αποδίδεται. Η ταυτότητα των υποψηφίων για κάθε εκλογικό αξίωμα θα γίνεται δημόσια διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας που θα δημιουργηθεί μέσα στο blog του Μπέπε Γκρίλο. Θα ξεκινήσουν συζητήσεις για τις αιτήσεις γι αυτές τις υποψηφιότητες, διαφανείς και αδιαμεσολάβητες. Οι κανόνες που αφορούν την αίτηση που συμπληρώνεται και την ανάδειξη των υποψηφίων να εμφανιστούν για εθνικές ή διοικητικές εκλογές θα εξελίσσονται καθώς θα συσσωρεύεται εμπειρία συν τω χρόνω.

Έκδοση 10 Δεκεμβρίου 2009

Απ το blog του Μπέπε Γκρίλο
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Πρόγραμμα του «κινήματος των 5 αστεριών».

Πολίτες και πολιτεία.
Ενέργεια.
Πληροφορία.
Οικονομία.
Μεταφορές.
Υγεία.
Εκπαίδευση.


Πολιτεία και πολίτες

Η υπάρχουσα οργάνωση της πολιτείας είναι γραφειοκρατική, υπερδιογκωμένη, δαπανηρή και αναποτελεσματική. Το κοινοβούλιο δεν προσδιορίζεται πλέον απ την ψήφο των πολιτών, καθώς αυτοί δεν μπορούν να επιλέξουν ένα υποψήφιο, μόνο ρίχνουν μια ψήφο για το κόμμα. Ενώ οι αντιπρόσωποι που πηγαίνουν στο κοινοβούλιο επιλέγονται από μια λίστα ορισμένη από μια περιορισμένη επιτροπή του κόμματος. Το ιταλικό σύνταγμα δεν είναι θεσπισμένο. Τα κόμματα έχουν πάρει στην κατοχή τους την λαϊκή θέληση και έχουν δραπετεύσει απ τον έλεγχο και την κρίση των ψηφοφόρων.
Κατάργηση των «επαρχιών» (ιταλικά διοικητικά διαμερίσματα, των οποίων τα καθήκοντα μπορούν να επανανατεθούν σε μεγαλύτερα τμήματα καλούμενα «περιφέρειες», σώζοντας έτσι χρήματα των φορολογουμένων).
Κατάργηση των εκλογικών αποζημιώσεων (ο ιταλικός νόμος επιτρέπει πληρωμή των εκλογικών δαπανών των κομμάτων με σχεδόν μη έλεγχο για τις ποσότητες που αξιώνονται).
Συγχώνευση των δήμων με κάτω από 5.000 κατοίκους.
Κατάργηση του «νόμου Αλφάνο».
Υποχρεωτική εκπαίδευση πάνω στο ιταλικό σύνταγμα και τεστ γνώσεων για κάθε δημόσιο εκπρόσωπο σαν προϋπόθεση για το αξίωμα.
Όχι περισσότερες από 2 κοινοβουλευτικές θητείες για εκπροσώπους και για κάθε αξίωμα δημόσιων υποθέσεων.
Περιορισμός όλων των ειδικών προνομίων για εκπροσώπους, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε συνταξιοδότηση μετά τη συμπλήρωση μιας πλήρους θητείας ανεξάρτητα απ τις πληρωμένες συνεισφορές για σύνταξη.
Απαγόρευση σε κοινοβουλευτικούς να εμπλέκονται σε οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της θητείας.
Οι αποδοχές των εκπροσώπων να εξισωθούν με τους μέσους εθνικούς μισθούς.
Μη δυνατότητα κατοχής περισσότερων του ενός δημοσίου αξιώματος για εκπροσώπους (πχ δήμαρχος και εκπρόσωπος).
Μη εκλεξιμότητα σε δημόσια αξιώματα για πολίτες καταδικασμένους.
Δημιουργία οργάνων που θα καθιστούν ικανούς τους πολίτες να συμμετέχουν άμεσα σε οποιεσδήποτε συναντήσεις δημόσιων υποθέσεων μέσω του web, όπως είναι ήδη η περίπτωση του κοινοβουλίου και της γερουσίας.
Κατάργηση οργανισμών (συμβούλια για ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, απόρρητο κλπ) και ταυτόχρονη εισαγωγή μιας πραγματικά ταξικής δράσης.
Να μην απαιτείται να φτάσουμε σ έναν ελάχιστο αριθμό ψηφοφόρων (50% +1 του όλου εκλογικού σώματος) για να επιβεβαιώσουμε αποτελέσματα για δημοψηφίσματα για ακύρωση νόμων.
Κοινοβουλευτική συζήτηση και ψηφοφορία για τους νόμους προσδιορισμένης πρωτοβουλίας πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά πάντοτε.
Η έγκριση κάθε νόμου να υποβάλλεται σε αποτελεσματική διαθεσιμότητα κρατικής χρηματοδότησης.
Τα κείμενα νόμων να γίνονται διαθέσιμα ονλάϊν τουλάχιστον 3 μήνες πριν να εγκριθούν για να επιτρέπεται στους πολίτες να γνωμοδοτήσουν.


Απ το blog του «κινήματος των 5 αστεριών».
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου




Τα κόμματα και οι ιδεολογίες είναι ξεπερασμένα πράγματα. Παλαιοκομματικά.
Ζήτω τα «κινήματα» των μεγάλων χαρισματικών ηγετών. Αυθόρμητα και ακομμάτιστα.

Γκρίλο, Μπερλουσκόνι, Μουσολίνι, Χίτλερ, Μεταξάς, Παπαδόπουλος, Μιχαλολιάκος, αλλά ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΣΙΠΡΑΣ. Τέτοιους χρειαζόμαστε.

Όλοι μαζί, αριστεροί και δεξιοί, να σωθεί η Ελλάδα.
Να γίνουν Επενδύσεις για το καλό του τόπου.
Όλοι Έλληνες είμαστε δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.
ζήτω ο Βήχος
Επισκέπτης


Εχω πει εγώ ποτέ τέτοια πράγματα; Μήπως χάνεις λάδια;

Δεν ανήκουμε σε κανένα Κόμμα; Είμαστε κατά των κομμάτων;

Είμαι στο Σύνταγμα και έξω από τη Βουλή από την πρώτη μέρα. Λαχταρούσα αυτό που γίνεται τώρα να έχει γίνει πολύ πιο πριν όταν μόνο εμείς μια μικρή ομάδα τρώγαμε τόνους χημικά σε κάθε διαδήλωση έχοντας κάνει «κατάληψη» με το πανό μας ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ. Εδώ, λέγαμε, πρέπει να κατέβει ένα εκατομμύριο λαός. ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ. Και επιτέλους ήρθε η ώρα και ο λαός κατέβηκε ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ και στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Χωρίς κομματική ταμπέλα αλλά σαν απλός λαός. Ένα μεγάλο βήμα έχει γίνει γιατί αυτός ο λαόςπου την Κυριακή ήταν 500.000 άτομαδεν φεύγει από εκεί αν δεν φύγουν αυτοί που κυβερνούν! Η πλατεία έγινε «Πλατεία Ταχρίρ» όπως είχε πει ο σ. Αλέκος Αλαβάνοςκαι τον λοιδόρησανόσοι σήμερα έχουν γεμίσει το Σύνταγμα με 40 περίπου πλακάτ και δύο Πανό που γράφουν «ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ»!!! Πάρτε όρκο: Στην κομματική σας τιμή;!!!

Συντροφική κριτική κάνω και δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα σε ότι καλό πάει να γίνει στην πλατεία Συντάγματος. Αλλά, σύντροφοι, θα λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Κόμματα δεν ήθελε ο Γκαίμπελς, ο Παπαδόπουλος, ο Μεταξάς και οι χούντες. Σε μια αστική δημοκρατία δεν μπορεί να μην υπάρχουν κόμματα.

Είναι άλλο πράγμα να λέμε να μην κομματικοποιηθεί η αυθόρμητη έκρηξη του λαού, να κατέβουμε χωρίς κομματικά λάβαρααφού κάποιοι κατάφεραν να μη θέλει ούτε να τα βλέπει ο λαόςάλλο πράγμα να εξηγούμε ότι τα κόμματα εξουσίας πρέπει να συρρικνωθούν, να μη τα ψηφίσει κανένας, να φύγουν εν ανάγκη και με τις κλωτσιές, να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο από αγωνιστές αποδεκτούς από το κίνημα που αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, να λέμε ότι δεν θέλουμε ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που ξεπουλούν τη χώρα μας, το λαό της, τις κατακτήσεις του και άλλο «Δεν ανήκουμε σε κόμματα» που παραπέμπει «τα κόμματα είναι κακό πράγμα». Για να μη δούμε ένα πρωί έναν καινούργιο Παπαδόπουλο να ξεφυτρώνει μπροστά μας!

Τα «δεν εννοούμε αυτό», δε μου λέει τίποτα. Ότι λέει το πλακάτ εγώ καταλαβαίνω. Και το πλακάτ γράφει «Δεν ανήκουμε σε κόμματα»! Ε, όχι ρε σύντροφοι. Αφού σας ξέρω και με ξέρετε! Σας διέγραψαν τα μέλη σας;

Ας ακούσουμε το λαό που δε θέλει συγκεκριμένα κόμματα και ας παρέμβουμε σαν πραγματικοί μαρξιστές. Να μιλήσουμε μαζί με αυτούς που κάποιοι αποκαλούν «απολίτικους» ή «φασίστες» και οι οποίοι λένε ότι όλοι είμαστε ενωμένοι και οι «πάνω» και οι «κάτω», και να είσαστε σίγουροι ότι αυτός ο λαός ο πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος, θα μας ακούσει αν μιλήσουμε μέσα από την καρδιά μας. Για να πέσει η κυβέρνηση που μας πίνει το αίμα. Να φύγουν όλοι όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για αποκατάσταση της δημοκρατίας γιατί αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί ούτε η αστική δημοκρατία. Μέσα από αυτούς τους αγώνες θα έρθει η στιγμή που θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Μέχρι τότε τρίψτε στα μούτρα αυτά τα πλακάτ σαυτούς που τα κρέμασαν. Θέλουμε κόμματα αλλά κόμματα από τα σπλάχνα μας που να εξυπηρετούν το λαό και όχι τα λαμόγια.

Βήχος Παναγιώτης

http://www.politiko-kafeneio.gr/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=1098 


ζήτω ο Βήχος έγραψε:
Τα κόμματα και οι ιδεολογίες είναι ξεπερασμένα πράγματα. Παλαιοκομματικά.
Ζήτω τα «κινήματα» των μεγάλων χαρισματικών ηγετών. Αυθόρμητα και ακομμάτιστα.

Γκρίλο, Μπερλουσκόνι, Μουσολίνι, Χίτλερ, Μεταξάς, Παπαδόπουλος, Μιχαλολιάκος, αλλά ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΣΙΠΡΑΣ. Τέτοιους χρειαζόμαστε.

Όλοι μαζί, αριστεροί και δεξιοί, να σωθεί η Ελλάδα.
Να γίνουν Επενδύσεις για το καλό του τόπου.
Όλοι Έλληνες είμαστε δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.



Για δείξε μας ρε φιλάρα τα "κόμματα" και τα "κινήματα" που προτείνεις εσύ για ν ανοίξει το μάτι μας... 


Πρόγραμμα του «κινήματος των 5 αστεριών».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τεχνολογικά ή οικονομικά ή ηθικά για τα καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, η επιτάχυνση στην εξάντληση των ορυκτών αποθεμάτων και η εκμετάλλευση των πόρων που επιτυγχάνουν οι πλούσιες χώρες σε βάρος των φτωχών χωρών. Είναι εγγενώς μη αποδεκτό ν αποκομίζουν το στοιχειωδώς ελάχιστο για τη διαβίωση απ αυτούς που περισσότερο τα χρειάζονται, αλλά αν αυτό σπαταλάται επίσης, είναι αδιανόητο. Για την αύξηση της παροχής ηλεκτρισμού δεν είναι απαραίτητο να χτιστούν νέα εργοστάσια οποιουδήποτε είδους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και η μείωση των απωλειών των υπαρχόντων εργοστασίων, ενώ πρέπει ν αυξηθεί η αποδοτική χρήση της ενέργειας στα σπίτια και τις επιχειρήσεις (λάμπες, συσκευές, κλιματισμός και βιομηχανικός εξοπλισμός). Μόνο σ ένα επόμενο στάδιο, όταν η παροχή ενέργειας μπορεί ακόμη να χρειάζεται, μπορεί να παρθεί η απόφαση για το χτίσιμο νέας γενιάς ηλεκτρικών εργοστασίων.
Για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, μια ενεργειακή πολιτική που να κατευθύνεται στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυξάνοντας την προσφορά, πρέπει ν αρθρωθεί όπως παρακάτω:
Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των υπαρχόντων εργοστασίων.
Ενθάρρυνση της κατανεμημένης παραγωγής ηλεκτρισμού με τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα με τους περισσότερο αποδοτικούς τρόπους, όπως συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και διάχυσης θερμότητας, αρχίζοντας απ τα περισσότερο ενεργοβόρα κτίσματα: νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, βιομηχανίες που χρησιμοποιούν θερμική τεχνολογία, αθλητικά κέντρα κλπ.
Επέκταση της επιλογής της πούλησης πίσω στο δίκτυο του ηλεκτρισμού, ακόμη και για εργοστάσια μικροσυμπαραγωγής με μέγεθος μικρότερο από 20 kW.
Οικονομική βοήθεια για διανεμημένη παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω επέκτασης σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μικροσυμπαραγωγής, την πολιτική conto-energia (ο ηλεκτρισμός αγοράζεται πίσω σε σταθερά επιτόκια), συνδέοντάς το με την πληρωμή πίσω της ενέργειας που περνά στο δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής και μη πληρώνοντας πίσω την ενέργεια ποτ περνά σε μη ώρες αιχμής.
Αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών που έχουν τεθεί απ τα διατάγματα σχετικά με τα πιστοποιητικά απόδοσης ενέργειας, ιδιαίτερα επειδή αυτοί οι κανονισμοί θα δώσουν μια μεγάλη ώθηση προς την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω ανανεώσιμων πηγών.
Περιορισμός των κινήτρων στη CIP6, ρύθμιση μέσω της οποίας ακόμη και ενέργεια που παράγεται με καύση απορριμμάτων θεωρείται σαν «ανανεώσιμη ενέργεια», έτσι επιτρέπει πολιτειακά οφέλη και χρηματοδοτήσεις.
Νομιμοποίηση και κίνητρα για την παραγωγή βιοκαυσίμων, συνδέοντας την αγροτική παραγωγή που στοχεύει σε παραγωγή βιοκαυσίμων με την αύξηση της οργανικής γονιμότητας στην αγροτική γη.

Απ το blog του «κινήματος των 5 αστεριών».
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Ο Γκρίλο είναι ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ της Ιταλίας !

Στα λόγια όλα έχουν λύση, έστω και ανεδαφικήLaughing
Ιταλός Λιακόπουλος
Επισκέπτης


Μπορεί ο Γκρίλο να είναι ο Καμμένος της Ιταλίας, εσύ όμως είσαι ο τσουρουφλισμένος της Ελλάδας, αλλά η αφασία, αφασία. Α, ρε γελάκια συνέχισε να γράφεις να γελάμε και λίγο τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Ελληνας βλακόπουλος, Σαμαρικός με ολίγη Βενιζέλο Laughing
Γνώμη


Προσπαθούν να φιμώσουν τον Μίκη Θεοδωράκη
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 - 14:00
Εκτύπωση
E-mail


Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης του Ιδρυτή του, Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα.
Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται λόγος για τις δηλώσεις του ανθρώπου που έλαμψε στις εκλογές της Ιταλίας, Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος καλεί τους Έλληνες να αγωνιστούν στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη, κάτι που δεν μεταφράστηκε -όπως υποστηρίζεται από το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών Σπίθα- από τη ΝΕΤ.
Η ανακοίνωση του Κινήματος:
«Το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα, επανειλημμένως έχει προβεί σε καταγγελίες και αποκαλύψεις σχετικά με τη προσπάθεια φίμωσής του Ηγέτη και Ιδρυτή του, Μίκη Θεοδωράκη, από το εξαρτημένο δίκτυο των «μεγάλων» Μ.Μ.Ε. Αυτό που συνέβη όμως στη περίπτωση της προβολής των δηλώσεων του ανθρώπου-έκπληξη των ιταλικών εκλογών, Μπέπε Γκρίλο, πραγματικά ξεπερνά κάθε προηγούμενο στη μεταπολιτευτική Ελλάδα!

Προβάλλοντας αποκλειστικές δηλώσεις του μεγάλου «νικητή» των εθνικών εκλογών στην Ιταλία, Μπέπε Γκρίλο, οι υπεύθυνοι της ΝΕΤ κατά τον υποτιτλισμό των λεγομένων του Ιταλού ηθοποιού, παρέλειψαν τη λέξη «Θεοδωράκης», αν και ειπώθηκε ΔΥΟ φορές σε διάστημα ενός λεπτού!

Μία παράλειψη που μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μπέπε Γκρίλο καλούσε τον ελληνικό Λαό να συστρατευθεί στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη, να αντισταθεί και να απαιτήσει την Αλλαγή στη χώρα μας, πράγμα που έγινε με τη περίπτωση του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία!

Όπως θα παρατηρήσετε στο παρακάτω βίντεο, στο 0:43 ο Μπέπε Γκρίλο δηλώνει:

’’να βρείτε κάποιον στην Ελλάδα σαν κ εμένα, έναν Θεοδωράκη και μπορείτε να ξεκινήσετε ένα κίνημα μέσω διαδικτύου.....’’, όπως επίσης στον επίλογο, όπου ακούγεται καθαρά η φράση «Grazie a tutti e Theodorakis» που σημαίνει ’’Ευχαριστίες/χαιρετισμούς προς όλους και τον Μίκη Θεοδωράκη’’!

Καταγγέλλουμε τη κρατική τηλεόραση για ξεκάθαρη και ξεδιάντροπη λογοκρισία και προσπάθεια φίμωσης του ονόματος και των ιδεών του Μίκη Θεοδωράκη, Ηγέτη του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα!

Καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους του κρατικού καναλιού της ΝΕΤ και τον «βρώμικο» ρόλο τους στη προσπάθεια απόκρυψης της Αλήθειας από τον Ελληνικό Λαό, επιβεβαιώνοντας τις συνθήκες χούντας και λογοκρισίας στην Ελλάδα του Μνημονίου!

Η αλήθεια στο τέλος πάντα θριαμβεύει! Οι ιδέες και οι θέσεις του ΚΑΠ - ΣΠΙΘΑ για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη, Υπερήφανη και Δυνατή και μια Ευρώπη των Λαών - Εθνών, θα γίνουν γνωστές πάση θυσία στον Ελληνικό και τους Ευρωπαϊκούς λαούς!

Είναι πανανθρώπινη Επιταγή!».

http://www.spitha-kap.gr/el/articles/recent/?nid=4060


Πρόγραμμα του «κινήματος των 5 αστεριών».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή της «ταξικής δράσης».
Κατάργηση των «κινέζικων κουτιών» στο χρηματιστήριο.
Κατάργηση των πολλαπλών θέσεων από μέλη των επιτροπών διευθυντών στις επιτροπές των εταιριών που αναφέρονται στο χρηματιστήριο.
Εισαγωγή δομών πραγματικής εκπροσώπησης για μικρούς κατόχους μετοχών στις εταιρείες που αναφέρονται στο χρηματιστήριο.
Κατάργηση του νόμου Biagi.
Αποτροπή της κατεδάφισης των βιομηχανιών τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων με μια επικρατούσα εσωτερική αγορά.
Απαγόρευση της διακίνησης μετοχών μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και του βιομηχανικού συστήματος.
Εισαγωγή της ευθύνης των οικονομικών ιδρυμάτων για τα προϊόντα που προτείνουν με μια συμμετοχή στις οποιεσδήποτε απώλειες συμβούν.
Αποτροπή ενός μέλους Επιτροπής απ το να κατέχει οποιαδήποτε άλλη θέση σ αυτή την εταιρεία, εάν αυτό το μέλος έχει βρεθεί υπεύθυνο για σοβαρά εγκλήματα.
Αποτροπή της απόκτησης κυρίως με χρήση χρέους μιας εταιρείας (πχ Telecom Ιταλία).
Εισαγωγή ενός μέγιστου ορίου αποδοχών των διαχειριστών εταιρειών που αναφέρονται στο χρηματιστήριο και εταιρειών στις οποίες η πολιτεία κατέχει ένα σημαντικό μέρος ή την πλειοψηφία των μετοχών.
Απαγόρευση της αγοραπωλησίας μετοχών απαγόρευση των ντεφάκτο μονοπωλίων και ιδιαίτερα της Telecom, Autostrade, ENI, ENEL, Mediaset, Ferrovie dello Stato.
Ευθυγράμμιση των τιμών που χρεώνονται για ενέργεια, συνδεσιμότητα, τηλεφωνία, ηλεκτρισμό, μεταφορές, με τις τιμές σε άλλες ευρωπαικές χώρες.
Μείωση του δημόσιου χρέους με μαζική παρέμβαση στις δαπάνες του κράτους από περικοπές δαπανών και με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που θα δίνουν στους πολίτες πρόσβαση στην πληροφορία και σε υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη για διαμεσολαβητές.
Απαγόρευση του διορισμού καταδίκων σ ένα ορισμένο επίπεδο (πχ Scaroni in Eni) σαν διαχειριστών εταιρειών που έχουν την πολιτεία σαν μέτοχο ή που αναφέρονται στο χρηματιστήριο.
Παροχή κινήτρων για τοπική παραγωγή.
Υποστήριξη μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.
Παροχή εγγυημένου επιδόματος ανεργίας.
Παροχή αντικινήτρων σε εταιρείες που προκαλούν βλάβη στην κοινωνία.

Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου 


Το τσουνάμι που κατέκλυσε την ιταλική πολιτική παρέσυρε ενά από τα γηραιότερα κοινοβούλια στην ευρώπη (μέσος όρος ηλικίας: 55 χρόνια) σε ανταπόδοση για τους νεαρότερους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και σε ολόκληρη την ιστορία της Δημοκρατίας. Η μέση ηλικία που αφορά και την κάτω βολή και τη γερουσία είναι 48 χρόνια, που είναι χαμηλότερο από κάθε άλλη χώρα στην ευρωπαική ένωση, και επίσης χαμηλότερο απ τις ΗΠΑ. Όλες αυτές οι χώρες έχουν μέσο όρο ηλικίας πάνω από 50 χρόνια. Η μέση ηλικία των εκλεγμένων βουλευτών στην κάτω βουλή είναι 45 χρόνια και των γερουσιαστών είναι 53 χρόνια. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τις ηλικίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που αποχωρούν, όπου η μέση ηλικία στην κάτω βουλή ήταν τα 54 χρόνια (9 χρόνια διαφορά) και στην πάνω βουλή ήταν 57 χρόνια (4 χρόνια διαφορά). Η κοινοβουλευτική ομάδα με τη χαμηλότερη μέση ηλικία, η ομάδα που έχει την κύρια επίδραση στην ανανέωση, είναι το κίνημα των 5 αστεριών με μέση ηλικία τα 37 χρόνια (33 στην κάτω βουλή και 46 στη γερουσία). Ο γηραιότερος στο PDL με μέση ηλικία τα 54 χρόνια (50 στην κάτω βουλή και 57 στη γερουσία). Το κίνημα των 5 αστεριών είναι επίσης η ομάδα με την υψηλότερη αναλογία πτυχιούχων: 88%, στο βάθος του πίνακα είναι το PD με 67% και η Lega με 40%.
Το τσουνάμι έχει δόσει ένα ροζ αποτέλεσμα στην κοινοβουλευτική εικόνα: ποτέ δεν έχουν υπάρξει τόσες πολλές γυναίκες σε ολόκληρη την περίοδο της δημοκρατίας. Στο προηγούμενο κοινοβούλιο μόνο 21% των μελών της κάτω βουλής ήταν γυναίκες και στη γερουσία μόνο 19%, ενώ στο νέο κοινοβούλιο τα αντίστοιχα νούμερα είναι 31% γυναίκες συνολικά με 32% στην κάτω βουλή και 30% στη γερουσία. Η αναλογία γυναικών στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κινήματος των 5 αστεριών είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο με 38%, και στην τελευταία θέση είναι η Lega με 14%. Ο νεαρότερος κοινοβουλευτικός είναι η εκπρόσωπος του κιν των 5 αστεριών Marta Grande (25 χρονών) και ο γηραιότερος εκλεγμένος γερουσιαστής ο Sergio Zavoli (89 χρονών) του PD.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η άρχουσα τάξη είναι η γηραιότερη στην ευρώπη με μέση ηλικία τα 59 χρόνια, με τα 67 χρόνια για τους τραπεζίτες, τα 63 για τους καθηγητές πανεπιστημίου και τα 61 για τους διευθυντές εταιρειών που εν μέρει ή συνολικά ελέγχονται απ το κράτος. Ο Vincenzo Atella, διευθυντής του CEIS («Κέντρο οικονομικών και διεθνών σπουδών») στο πανεπιστήμιο της Ρώμης διεξήγαγε μια μελέτη για το θέμα της γεροντοκρατίας στην Ιταλία και είπε: «ο συντομότερος ορίζοντας ζωής της γηραιότερης άρχουσας τάξης δεν επιτρέπει επενδύσεις στην καινοτομία. Ιδιαίτερα η μελέτη μας δείχνει τη συσχέτιση μεταξύ της γεροντοκρατίας και της έλλειψης επενδύσεων σε ICT λόγω της ανικανότητάς τους να κατανοήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται απ τις νέες τεχνολογίες. Ένα κοινοβούλιο με μικρότερο μέσο όρο ηλικίας είναι σε θέση να κάνει χρήση αυτών των ευκαιριών. Ακριβώς τώρα, αυτό είναι εκείνο που χρειάζεται η χώρα για μια επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης».
Το νερό αφρίζει. Επαναλαμβάνω: το νερό αφρίζει.

Απ το blog του Μπέπε Γκρίλο.
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Η νέα αστική τάξη και το νέο εργατικό κίνημα.

Οι νέες τεχνολογίες με τη ραγδαία εξέλιξή τους απαιτούν και δημιουργούν
μια νέα αστική τάξη (που αδυνατεί να ενσωματώσει η παλιά), που διεκδικεί
τα δικαιώματά της (ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) απέναντι στην παλιά αστική τάξη
(στην οποία έχει ενσωματωθεί ένα μέρος της νέας), που αναγεννά
τερατωδίες του παρελθόντος (φεουδαρχικούς θεσμούς, ανάκληση
δικαιωμάτων κ.α.) (με νέες βεβαίως-βεβαίως, όπως διεθνές οργανωμένο
έγκλημα και ενσωμάτωσή του στη λειτουργία του συστήματος).

Αυτή η νέα αστική τάξη στο ξεκίνημά της παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τη
νέα εργατική τάξη (ανεργία, καινοτομία, έλξη στις νέες τεχνολογίες, χρήση
του διαδικτύου, επιδίωξη δημοκρατίας, δικαιώματα, άνοιγμα στην κοινωνία
κ.α.).
Στην Ιταλία αυτό το κίνημα (της νέας αστικής τάξης με ενσωματωμένα
στοιχεία εργατικού κινήματος) έγινε μαζικότατο και ολοφάνερο.

Στην Ελλάδα ένα τέτοιο φαινόμενο παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά
παραλλαγές του και διαβαθμίσεις αποτελούν και τα πολλά κινήματα για νέο
σύνταγμα, δικαιώματα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κ.α.
Εμείς πρέπει να στηρίζουμε τα κινήματα της νέας αστικής τάξης στα σημεία
που μας συμφέρουν και προωθούν την εξέλιξη του καπιταλισμού και να
πολεμάμε τις θηριωδίες της παλιάς αστικής τάξης.
Ο καπιταλισμός είναι εδώ, θηριώδης, δυνατός, απρόσμενος, επαναστατικός
και αντιφατικός. Εμπρός να παρέμβουμε στην εξέλιξη του καπιταλισμού!

Σ όποιον σπεύσει να με κατηγορήσει για «αντεπαναστατικότητα» του
προτείνω απλώς να κοιτάξει γύρω του: η αδυναμία και η σύγχυση της
εργατικής τάξης σήμερα είναι ολοφάνερη σ όποιον βλέπει την
πραγματικότητα.
Όποιοι μένουν προσκολλημένοι στο γράμμα (και στο πνεύμα πολλές
φορές) της θεωρίας του προηγούμενου αιώνα, απωθούν τις μάζες και το
όνομα «αριστερός» κινδυνεύει να δημιουργεί αντανακλαστικά αναγούλας,
ακόμη και μεταξύ μας

Γιώργος Παπανικολάου
6 Μάρτη 2013


Πρόγραμμα του «κινήματος των 5 αστεριών».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Η πληροφορία είναι ένα απ τα θεμέλια της δημοκρατίας και της επιβίωσης
των πολιτών. Εάν ο έλεγχος της πληροφορίας συγκεντρώνεται σε λίγα
χέρια, η απώλεια της δημοκρατίας είναι αναπόφευκτη. Εάν η πληροφορία
είναι περιορισμένη από οικονομικές δυνάμεις περισσότερο απ ότι στους
απλούς πολίτες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι οικονομικές ομάδες
ισχύος υπερισχύουν πάνω στα συμφέροντα του πληθυσμού. Γι αυτούς τους
λόγους, η πληροφορία είναι ο φόντος για οποιαδήποτε άλλη περιοχή
κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Ένας πολίτης που δεν είναι πληροφορημένος
ή είναι απληροφόρητος δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, δεν μπορεί να
επιλέξει. Είναι αναγκασμένος τότε, να περιοριστεί στο ρόλο παθητικού
καταναλωτή και ψηφοφόρου, εμποδίζεται να έχει λόγο στις αλλαγές που
τον αφορούν.

Οι προτάσεις:
Ψηφιακή ιθαγένεια που χορηγείται στη γέννηση, ελεύθερη πρόσβαση στο
ίντερνετ για όλους τους ιταλούς πολίτες.
Περιορισμός των παροχών κρατικής χρηματοδότησης των εφημερίδων.
Καμιά απλή ή ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να κατέχει την πλειοψηφία των
μετοχών σ ένα κανάλι τηλεόρασης με εθνική κάλυψη, κάθε μέτοχος
μπορεί να κατέχει μόνο μέχρι το 10% των συνολικών μετοχών για το
προαναφερόμενο κανάλι TV.
Οι συχνότητες εκπομπής TV παραχωρούνται μέσω ενός δημόσιου
πλειστηριασμού κάθε 5 χρόνια.
Κατάργηση του νόμου που απαιτεί φορολογία 1% στα έσοδα για τους
παρόχους τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Καμιά εθνική εφημερίδα δεν μπορεί να κατέχεται κατά πλειοψηφία από
οποιοδήποτε ιδιωτικό φορέα, κάθε μέτοχος μπορεί μόνο να κατέχει μέχρι
10%.
Κατάργηση της Τάξης των Δημοσιογράφων (Επαγγελματικό σώμα των
ιταλών δημοσιογράφων).
Δύο ιταλικά κρατικά κανάλια TV πρέπει να πουληθούν για να
δημιουργηθούν δημόσιες εταιρείες, όπου ο κάθε μέτοχος δεν θα μπορεί να
κατέχει πάνω από το 10% των μετοχών.
Μόνο ένα κρατικό κανάλι τηλεόρασης πρέπει να διατηρηθεί, χωρίς
διαφημίσεις, με εστίαση στην πληροφορία και τον πολιτισμό, ανεξάρτητο
από πολιτικά κόμματα.
Κατάργηση του νόμου Gasparri (νόμος που ρυθμίζει την τρέχουσα
κατάσταση πραγμάτων στην ιταλική τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική).
Εκτεταμένη κάλυψη σύνδεσης ADSL που να φτάνει σε όλη την εθνική
επικράτεια.
Εθνικοποίηση του τηλεφωνικού στηλοβάτη, με την επαναγορά του σε τιμή
κόστους απ την Telecom Italia, και την υποχρέωση απ την κυβέρνηση να
παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές σε κάθε τηλεφωνικό
λειτουργό.

Απ το blog του «κινήματος των 5 αστεριών».
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Πρόγραμμα του «κινήματος των 5 αστεριών».


ΥΓΕΙΑ

Η Ιταλία είναι απ τις λίγες χώρες με δημόσιο σύστημα υγείας με καθολική
πρόσβαση (ανοιχτή σε όλους). Δύο γεγονότα ωστόσο, υπονομεύουν τα
θεμέλια της καθολικότητας και της ομοιογένειας της Εθνικής Υπηρεσίας
Υγείας: «ο εκφυλισμός», που επιφορτίζει σε απλές περιοχές τη διεύθυνση
και τη χρηματοδότηση της φροντίδας υγείας και τονίζει τις περιφερειακές
διαφορές που βασίζονται στον πλούτο, και ο ιδιωτικός τομέας υγείας που
εκτρέπει πηγές και αρμοδιότητες από το κρατικό σύστημα υγείας. Υπάρχει
επίσης μια τάση να οργανωθεί η υγεία σαν κερδοφόρα υπηρεσία δίνοντας
έτσι προτεραιότητα σε οικονομικές επιδιώξεις παρά σε υπηρεσίες υγείας κα
ι ποιότητας.

Φροντίδα χωρίς χρέωση και ισότητα στην πρόσβαση.
Διασφάλιση της καθολικότητας και της ελεύθερης πρόσβασης σε βασικές
υπηρεσίες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.
Χρηματική συνεισφορά (εισιτήριο) αναλογικά προς το εισόδημα για μη
βασικές υπηρεσίες.
Παρακολούθηση και διόρθωση των αποτελεσμάτων του εκφυλισμού πάνω
στην ισότητα της πρόσβασης στην υγεία.
Φάρμακα
Προώθηση της χρήσης των γενοσήμων και εκτός πατέντας, λιγότερο
δαπανηρών από τα ισοδύναμα φάρμακα «φίρμας» (τα οποία συχνά
κοστίζουν περισσότερο στην Ιταλία παρά στο εξωτερικό) και ασφαλέστερα
παρά τα πρόσφατα εγκεκριμένα προϊόντα.
Συνταγή του ενεργού συστατικού αντί του ονόματος φαρμάκων φίρμας
(όπως είναι η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας).

Πληροφορία
Δημόσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης υγείας (ανεξάρτητο, κρατικό και μόνιμο)
πάνω στην κατάλληλη χρήση των φαρμάκων, τους κινδύνους τους και τα
οφέλη.
Εθνική πολιτική υγείας ενός πολιτισμένου έθνους για την προαγωγή
υγιεινής ζωής και συνειδητών επιλογών του καταναλωτή για την ανάπτυξη
υγιεινής αυτοδιαχείρισης (ενεργώντας πάνω στους παράγοντες κινδύνου
και την προστασία από αρρώστιες) και απλή αυτο-φαρμακευτική αγωγή.
Πληροφόρηση για προστασία πρώτου επιπέδου (υγιεινή διατροφή, φυσική
δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος) και όρια της προστασίας δευτέρου
επιπέδου (έλεγχος, πρώϊμη διάγνωση, προληπτική φαρμακευτική αγωγή)
επαναξιολόγηση του πεδίου της, διότι συχνά είναι λειτουργική μόνο ως
προς την επιχειρηματική λογική.
Σύστημα για τη μέτρηση της ποιότητας των δραστηριοτήτων στα δημόσια
νοσοκομεία (ποσοστό πρόσβασης, θνησιμότητα, όγκος περιπτώσεων που
διαχειρίζονται κλπ).

Απ το blog του «κινήματος των 5 αστεριών»
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Πρόγραμμα του «κινήματος των 5 αστεριών».


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάργηση του νόμου Gelmini.
Υποχρεωτική ανάπτυξη της πρόσβασης στο ίντερνετ σε όλα τα σχολεία για
σπουδαστές.
Βαθμιαία κατάργηση των τυπωμένων σχολικών βιβλίων με βιβλία
προσβάσιμα μέσω ίντερνετ σε ψηφιακή μορφή.
Υποχρεωτική διδασκαλία των αγγλικών απ το νηπιαγωγείο.
Κατάργηση της νομικής αξίας του σχολείου και των πανεπιστημιακών τίτλων
σπουδών.
Κρατική χρηματοδότηση μόνο για το δημόσιο σχολείο.
Αξιολόγηση των καθηγητών πανεπιστημίου απ τους σπουδαστές.
Ελεύθερη διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας στους ξένους (υποχρεωτική σε
περίπτωση αίτησης για ιθαγένεια).
Δημόσια πρόσβαση μέσω ίντερνετ στις πανεπιστημιακές παραδόσεις
μαθημάτων.
Επενδύσεις στην πανεπιστημιακή έρευνα.
Προώθηση προγράμματος εξ αποστάσεως μάθησης μέσω ίντερνετ.
Ενσωμάτωση πανεπιστημίου/κόσμου της εργασίας.
Ανάπτυξη εγκαταστάσεων ξενώνων για σπουδαστές.


Απ το blog του «κινήματος των 5 αστεριών»
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Ο Μπέπε Γρίλο εξηγεί
Euronews

Ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο έχει συγκλονίσει την ιταλική πολιτική, με το
κίνημά του των 5 αστεριών να κερδίζει τοπικές και διοικητικές εκλογές στην
ιταλική πόλη της Πάρμας και σε διάφορες μικρότερες πόλεις. Το Euronews
τον συνάντησε στην Τοσκάνη.
Μπέπε Γκρίλο: «Τα μίντια δείχνουν εικόνες από μένα που έχουν παρθεί
κατά τη διάρκεια των σόου μου, όταν εγώ φυσικά υπερβάλλω. Διότι αυτή
είναι η δουλιά μου. Πρέπει να τραβήξω την προσοχή του ακροατηρίου μου. Δεν μπορώ να ψιθυρίζω. Κοίτα σ αυτό το πρωτοσέλιδο. Αυτός φαίνεται
σοβαρός κι εγώ παλαβός. Αυτοί βάζουν αυτά τα παραδείγματα των
εκφράσεων του προσώπου μου στην πρώτη σελίδα και μετά γράφουν: «Θ
αφήνατε τη χώρα σας να ελέγχεται από κάποιον σαν τον Γκρίλο;». Έτσι ο
καθένας λέει: «Φυσικά όχι».
Έτσι πως αντέδρασαν τα επικρατούντα μίντια και τα άλλα πολιτικά κόμματα
στην πολιτική του επιτυχία; Είναι αυτός σοβαρός;
Μπέπε Γκρίλο: «Αυτοί δεν ξέρουν ακόμα πως ν αντιδράσουν σε ό,τι
συμβαίνει. Δεν είναι μια πολιτική επανάσταση, περισσότερο μοιάζει με
πολιτιστική επανάσταση. Ο πραγματικός ηγέτης είναι η κίνηση και το
πρόγραμμά της μάλλον, παρά κάποιο φυσικό πρόσωπο. Οι άνθρωποι πρέπει
ν αρχίσουν να ψηφίζουν για πρόγραμμα μάλλον, παρά για πρόσωπο».
Αλλά έχοντας επιτεθεί στους επαγγελματίες πολιτικούς, είναι η κίνηση του
Γκρίλο έτοιμη να επωμισθεί κοινωνικές ευθύνες κι να διαχειριστεί
πραγματικές πόλεις;
Μπέπε Γκρίλο: «Η ανάληψη ευθύνης είναι ένα θαυμάσιο πράγμα. Εμείς το
θέλουμε. Αλλά εμείς μιλάμε για πολίτες που ψηφίζουν άλλους πολίτες που
θα εισέλθουν στις τοπικές κυβερνήσεις και στην εθνική κυβέρνηση. Η χώρα
μας είναι οικονομικά ερειπωμένη. Εμείς θ αναλάβουμε ευθύνες αλλά
επίσης θα πούμε: «Δεν είμαστε μάγοι, αλλά ας δούμε τι μπορούμε να
κάνουμε». Έχω γυρίσει όλη την ευρώπη και συνάντησα νεαρούς που έχουν
φύγει απ την ιταλία. Υπάρχουν εκατομμύρια απ αυτούς. Είναι μορφωμένοι,
με MBAs, και λένε «δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω κάτω απ αυτές τις
οικονομικές περιστάσεις», αλλά σχεδόν δακρύζουν όταν μιλούν. Θα
δώσουμε σ αυτούς τους ανθρώπους μια ευκαιρία. Εάν αρχίσουμε να
στέλνουμε ανθρώπους μάλλον, παρά κόμματα στην εθνική κυβέρνηση, εάν
εκλέξουμε ειδήμονες στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα απόβλητα, εάν
φέρουμε στην εθνική κυβέρνηση πολίτες που να έχουν μια πραγματική και
καθημερινή σχέση με την κοινωνία, τότε είμαι πεπεισμένος ότι οι καλά
μορφωμένοι νέοι θα ξανάρθουν πίσω στην ιταλία. Μετά τη Ρουμανία έχουμε
τη μεγαλύτερη διασπορά στην ευρώπη. Εξάγουμε καλά εκπαιδευμένους
ανθρώπους και εισάγουμε λιγότερο εκπαιδευμένους εργαζόμενους».
Το μανιφέστο της κίνησης των 5 αστεριών είναι ονλάϊν. Ο Μπέπε Γκρίλο
δεν είναι μόνος του με τις ιδέες του. Πολλά άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά
κόμματα κριτικάρουν την ευρωπαϊκή πολιτική.
Μπέπε Γκρίλο: « Η κίνησή μας έχει γεμίσει ένα πολύ επικίνδυνο κενό. Μιλάμε για τους έλληνες εξτρεμιστές, για την κίνηση του Μαρί λε Πεν στη
Γαλλία, για τα ουγγρικά ακροδεξιά κινήματα. Αυτό το είδος των φασιστικών
κινήσεων ευδοκιμούν σ ένα κοινωνικοπολιτικό κενό. Σκεφτείτε για το
γεγονός ότι η Ιταλία «εφεύρε» τον φασισμό και τον εξάγαμε σ όλο τον
κόσμο. Και σήμερα, στην Ιταλία, αντί νάχουμε φασισμό, το κενό γεμίζει με
πολίτες με καθαρό ποινικό μητρώο».
Είναι η ευρώπη νεκρή; Υπάρχει οποιοδήποτε στοιχειώδες πολιτικό μέλλον
για την ήπειρο ή είναι το πολιτικό τέλος της ευρωπαϊκής ένωσης κοντά;
Μπέπε Γκρίλο: « Η ευρώπη ήταν ένα θαυμάσιο όνειρο που εφευρέθηκε απ
τον Ζακ Ντελόρ και τον Βίλυ Μπράντ, αλλά απέτυχε προσπαθώντας να
τοποθετήσει μαζί οικονομίες που απείχαν πολύ η μια από την άλλη. Αυτό
και επίσης ένα νόμισμα που δεν θα ήταν το ίδιο για όλους. Δύο νομίσματα
θα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλιώς η άνκελα Μέρκελ και η Γερμανία πρέπει να
πάνε πίσω στην γερμανική αγορά και μεις να έχουμε ένα πιο αδύναμο
ευρώ που θα χρησιμοποιείται στις χώρες της νότιας ευρώπης όπως την
Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, ακόμη και την Ιρλανδία. Εμείς μπορούμε να σχηματίσουμε μια «διαφορετική» ευρωζώνη. Ας
καθίσουμε κάτω και να το συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Έχουμε ήδη χάσει το 30% της οικονομίας μας από τότε που συνδεθήκαμε
με το ευρώ. Η οικονομία μας εκρύγνηται προς τα μέσα λόγω της έλλειψης
πίστης στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις χρεωκοπούν και το εθνικό χρέος
αυξάνει αντί να μειώνεται».
Και τι σκέφτεται ο Μπέπε Γκρίλο για τον ιταλό ηγέτη Σίλβιο Μπερλουσκόνι;
Μπέπε Γκρίλο: «Ο Μπερλουσκόνι μοιάζει να είναι αιώνιος. Έφυγε μόνο για
λίγο, αλλά ήδη φαίνεται σαν αρχαία ιστορία. Μοιάζει ακόμη μεγαλύτερος απ
ότι είναι. Δεν χρησιμοποιεί μεϊκαπ πια. Ο Μπερλουσκόμι είναι σαν κάτι που
δεν σημαίνει τίποτε πια. Αυτός πέτυχε χάρη στα τηλεοπτικά του κανάλια. Απ τη στιγμή που τα κανάλια του δεν θα έχουν το μονοπώλιο, αυτός θα
καταρρεύσει διότι δεν έχτισε τίποτε κατά τη διάρκεια της δημόσιας ζωής
του».
Αλλά ακόμη και ο ιταλός πρόεδρος λέει ότι δεν εντυπωσιάστηκε απ τον
Γκρίλο.
Μπέπε Γκρίλο: «Όταν αυτός μιλάει για τον γκριλισμό, ή για δημαγωγούς,
θάπρεπε να είναι προσεκτικός διότι ένας πρόεδρος πρέπει να είναι
ουδέτερος. Έχουμε τώρα 250 τοπικούς διαχειριστές εκλεγμένους απ τους
πολίτες. Αυτός εκλέχθηκε από κόμματα, δεν εκλέχθηκε από ξεχωριστούς
πολίτες».
Αλλά η πολιτική είναι δαπανηρή. Έτσι πως χρηματοδοτείται η κίνηση των 5
αστεριών;
Μπέπε Γκρίλο: «Έχουμε αρνηθεί την κρατική χρηματοδότηση. Είχαμε το
δικαίωμα να πάρουμε 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν δικαίωμά μας να
πάρουμε αυτά τα χρήματα, αλλά είπαμε όχι. Έχουμε δύο κομματικά μέλη
στις τοπικές κυβερνήσεις της Emilia Romagna και της Piemonte. Αυτοί οι
άνθρωποι έχουν μειώσει τις αποδοχές τους από 10/12.000 ευρώ το μήνα,
σε 2.500 ευρώ το μήνα. Αυτές είναι ήδη πολύ καλές αποδοχές για ένα
πρόσωπο 25-28 χρονών. Εμείς το έχουμε ήδη κάνει».
Έτσι, τι θέλει ο Γκρίλο; Τι περιμένει από τους ασκούντες τη διοίκηση
πολιτικούς, οι άνθρωποι λέει είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην
Ιταλία;
Μπέπε Γκρίλο: «Εάν μου επιτρέψετε να το πω στο EURONEWS, επειδή δεν
με αφήνουν να μιλήσω στα ιταλικά κανάλια, το μήνυμά μου στους
επαγγελματίες πολιτικούς είναι: πολίτες, χάρη στο δίκτυο, θυμηθείτε. Η TV
δεν έχει μνήμη, αλλά οι άνθρωποι έχουν. Εμείς θυμόμαστε ποιοι είστε. Δεν
μπορείτε να συνεχίσετε να παριστάνετε ότι όλα είναι εντάξει. Μην
σκέφτεστε για ταξιδάκια στην καραϊβική. Πριν να πάτε, επιστρέψτε τα
χρήματα που έχετε κλέψει με κάποιο τόκο και θα κριθείτε από δικαστήριο
πολιτών που θάχουν λευκό ποινικό μητρώο και θα σας ανακοινώσουν τι
είδους ποινή θα σας απαγγείλουν».

Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Λίγο πριν την επανάσταση-Ντάριο Φο

Πολλοί άνθρωποι μου γράφουν και μου τηλεφωνούν και ακόμη υπάρχουν και εκείνοι που με συναντούν στο δρόμο και με ρωτούν: «αλλά δεν νομίζεις ότι ο Γκρίλο, ξέχωρα απ το ταλέντο του, είναι στην πραγματικότητα ένας λαϊκιστής;».
«Για μισό λεπτό λέω- ξέρεις το νόημα του όρου «λαϊκιστής»; Το λεξικό λέει ότι ένας λαϊκιστής είναι εκείνος που θέλει να βελτιώσει την κατάσταση του λαού, έτσι ώστε αυτοί να δραπετεύσουν απ την κακοποίηση, τον εκβιασμό και την εκμετάλλευση της άρχουσας τάξης. Έτσι είναι ένας θετικός όρος και είναι το ακριβώς αντίθετο του άλλου όρου: δημαγωγός. Ίσως εκείνοι οι άνθρωποι που περιστασιακά χρησιμοποιούν τον όρο «λαϊκιστής» για να υποτιμήσουν έναν αντίπαλο, θάπρεπε ν ανατρέξουν στο λεξικό και να ψάξουν τη λέξη «δημαγωγός» και τότε θάβρισκαν ότι αυτός σημαίνει «ένα πρόσωπο που χρησιμοποιεί την υποκρισία πολύ καλά για να εκμεταλλευτεί την αφέλεια ενός πληθυσμού για να κερδίσει αδικαιολόγητο όφελος». Έτσι, αγαπητοί φίλοι, εσείς χρησιμοποιείτε τον λάθος όρο.
Τώρα, είναι καλή πρακτική όταν περιγράφετε τη συμπεριφορά κάποιου σαν τον Γκρίλο, να γνωρίζετε το νόημα του όρου που επιλέγετε.
Τώρα δώστε προσοχή. Εκείνο για το οποίο σας μιλώ δεν είναι το ότι είμαι τυπολατρικός με τις λέξεις, αλλά είναι κάτι που επιμένει ότι πρέπει να δίνεται σοβαρή προσοχή στη γνώση της γλώσσας.
Έτσι εμείς μιλάμε για το να έχουμε μια πολύ σοβαρή στάση όταν αναφερόμαστε σε μια διαλεκτική συζήτηση.
Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι σημαντική ειδικά σήμερα, όταν όλα τα μίντια, τα κόμματα και πάνω απ όλα οι πολύπειροι άνθρωποι της πολιτικής, εκείνοι που λεν ότι κατανοούν τα πάντα για τη νέα κίνηση διαμαρτυρίας ακριβώς απ την αρχή, τώρα βρίσκουν ότι είναι τελείως χαμένοι ενώ πατάνε στη γη στη μέση μιας στοίβας ακαθαρσιών που είναι ο πραγματικός κόσμος. Αυτοί οι άνθρωποι είτε όλοι μαζί εν χoρώ είτε κατά μόνας σαν σολίστες, απαγγέλουν τις ετυμηγορίες τους, τόσο πεπεισμένοι ότι ήταν ένα ζήτημα καραγκιολιζικιού χωρίς καμιά πολιτική συνοχή. Αυτοί χλευάζουν: «Έχουμε ήδη δει τα ανδραγαθήματα του «καθημερινού ανθρώπου» και τα κινήματα διαμαρτυρίας στο 1968...αυτά δημιουργήθηκαν και πολύ γρήγορα κατέρρευσαν και συντρίφτηκαν σε κομμάτια στην πρώτη τους αντιπαράθεση με την πραγματικότητα».
Ο λόγος γι αυτούς τους εφήμερους διάττοντες, είναι αναμφίβολα η απλή διορατικότητα μιας γενικής διαμαρτυρίας, μη υποστηριζόμενης ακόμη και από την παραμικρή πολιτική ανάλυση, αλλά μπερδεύουν στον συνήθη αναρχικό αχταρμά που έχει δει ουτοπιστές χαρακτήρες σαν τον Λένιν ή τους συνήθεις οπαδούς του Αρμάντο Μπορτνίγκα, τις καρικατούρες δημοφιλών ηγετών, όπως ο Cola of Rienzo και ο Masaniello, που στην πράξη κατέληξαν να λιντσαριστούν απ τους δικούς τους υποστηρικτές.
Τι συνέβη στο τέλος μιας εκλογικής καμπάνιας στην οποία η συμπεριφορά όλων των κομμάτων ήταν, για να πούμε τουλάχιστον, βάρβαρη, και τότε όταν σκέφτεσαι το κίνημα των 5 αστεριών, βγαίνει με μια επιτυχία που ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Εγώ ο ίδιος που είχα εμπειρία απ το εσωτερικό του κινήματος, έμεινα εμβρόντητος απ το τελικό αποτέλεσμα. Ένα συμβάν αυτού του μεγέθους δεν έχει ποτέ πριν συμβεί σε όλη την Ευρώπη. Για κάποιον που δεν το καταλαβαίνει αυτό, σημαίνει ότι είναι τελείως βλάκας.
Δυστυχώς στην πολιτική έχουμε μια πληθώρα βλακών που γνέφουν κλείνοντας το μάτι, που νομίζουν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν την απλή τους διορατικότητα γνέφοντας και χρησιμοποιώντας μικρά τρικ.
Ακριβώς τώρα εμείς γινόμαστε μάρτυρες κάτι σαν τον χορό του εκπληκτικού «tarlocchi". Λυπάμαι για σας, αγαπητοί μάστορες των χλευαστικών χειρονομιών, αλλά αυτή τη φορά ο χορός είναι διαφορετικός. Η ορχήστρα, οι μουσικοί και οι χορευτές έχουν αλλάξει. Δεν είναι πλέον «tango casque" αλλά "rock". Με τον καθένα που ενεργεί σαν πανούργα αλεπού και που τεντώνει τα χέρια του πάρα πολύ προς τα οπίσθιά του, εξακοντιζόμενος στον αέρα».

Ντάριο Φο.

Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου




Ανοιχτό γράμμα στον Μάριο Μόντι.

Πολίτη Μόντι,
Έχεις μια σχετική νομιμότητα να κρατήσεις τη θέση του προέδρου του συμβουλίου. Διορίστηκες απ το «φάσμα», όχι απ τους Ιταλούς. Έχεις τη μεγάλη καλή τύχη να έπεσαι της χειρότερης κυβέρνησης των τελευταίων 150 χρόνων, που έγινε δυνατόν από έναν αντισυνταγματικό νόμο. Είναι αδύνατο να κάνεις χειρότερα από αυτό. Φαίνεται ότι έχεις ελεύθερα χέρια. Μπορείς ν αποφασίσεις σχεδόν τα πάντα. Τα κόμματα είναι στο βάθος των βράχων, καθαρή ταπετσαρία. Οι εκλογές δεν μπορούν να χαλιναγωγηθούν για ν αποφευχθεί μια αθέτηση που είναι σχεδόν βέβαιη και διότι, μ αυτό τον εκλογικό νόμο, χωρίς προτεραιότητες και μια αλλαγή των προσώπων στο κοινοβούλιο μετά από ένα μέγιστο αριθμό περιόδων εκλογής, δεν θ αλλάξει τίποτε. Έχει λεχθεί ότι έχεις μια μεγάλη υπευθυνότητα, ότι είσαι η τελευταία πιθανότητα για να σωθεί η χώρα. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να τίθεται αυτό το τεράστιο βάρος πάνω σου. Εσύ μόνος σου ή ακόμη με μια ομάδα καθηγητών και τεχνοκρατών, μπορείτε να κάνετε πολύ λίγα χωρίς την υποστήριξη του λαού. Ο μήνας του μέλιτος που ζεις, χάρη στη «λύτρωση απ τον Μπερλουσκόνι» μάλλον παρά χάρη σε σένα τον ίδιο, θα μπορούσε ν αποκαλυφθεί ότι είναι πολύ σύντομη. Η επιτυχία σου θα προσδιοριστεί απ τις πράξεις σου και απ τη συναίνεση που αυτές οι πράξεις θα έχουν στην πραγματική χώρα, τη χώρα των κινημάτων και των συνεργασιών, και βέβαια όχι εκείνη των κομμάτων, που είναι ήδη μια επίφαση της δημοκρατίας. Έτσι, επίτρεψέ μου, επίσης και για τους ανθρώπους που με ακολουθούν, που ήδη από μια αριθμητική άποψη, είναι το 1/5 ή το 1/6 του εκλεκτορικού σώματος, να σου κάνω μερικές υποδείξεις. Το πρώτο είναι ο σεβασμός στη θέληση των ανθρώπων που εκφράζουν την επιθυμία της απαγόρευσης των πυρηνικών, για δημόσιο νερό ή την αποφυγή της άχρηστης καταστροφής του Val di Susa. Το δεύτερο είναι άμεσα να δώσω παραδείγματα περικοπών άχρηστων δαπανών πριν από κάθε φόρο για την πρώτη κατοικία, πάνω στην εκκλησιαστική περιουσία, ή αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Ο Ιταλικός λαός έχει τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή τεράστια φοροδιαφυγή. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα οι ίδιοι άνθρωποι που πληρώνουν και είναι πιθανόν ότι μόνο πάνω στους ώμους τους θα πέσει το βάρος της αποκαλούμενης «ανάκαμψης». Είσαι τυχερός με δύο τρόπους. Ο πρώτος, όπως έχω γράψει, είναι ότι έπεσαι ενός φουκαρά. Ο δεύτερος είναι ότι έχεις πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Όπου και να κοιτάξεις μπορείς να περικόψεις δαπάνες. Κόψε τις επαρχίες, την εκλογική χρηματοδότηση, τη δημόσια χρηματοδότηση του τύπου. Βάλε ένα τέλος στις μεγάλες δημόσις εργασίες όπως το TAV,το «Gronda στη Γένοα, το Expo στο Μιλάνο. Ξέρεις καλύτερα από μένα ότι είναι άχρηστα. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται με τσιμέντο. Επανέφερε τις εκχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων υπό δημόσια διαχείριση, είναι σωστό ότι αν υπάρχει ένα κέρδος δισεκατομμυρίων ευρώ, αυτό παραμένει στην πολιτεία και δεν προορίζεται για την Benetton και τους συνεταίρους. Θήτευσες με τους Ιησουϊτες, αλλά παραμένοντας στην κορυφή των θρησκευτικών εντολών, θ ανανεώσεις τον εαυτό σου στις γραμμές των Φρανσισκανών. Αποσπάσου απ τις σχέσεις με τον κόσμο που σε διόρισε και στρέψου άμεσα στον λαό. Εάν δεν μπορείς να το κάνεις, σε συμβουλεύω ν αφήσεις τη θέση. Το να επαναλάβεις τα ίδια λάθη και την αθλιότητα των πολιτικών που προηγήθηκαν από σένα, δεν θα σε κάνει περήφανο. Σου ζητώ μια συνάντηση όπου μπορώ να σ ενημερώσω για το πρόγραμμα της κίνησης των 5 αστεριών. Ελπίζω σε μια θετική ανταπόκριση. Χαιρετισμούς, Μπέπε Γκρίλο.

Απ το blog του Μπέπε Γκρίλο
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου 


Τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δεν υπάρχουν, μόνο πολιτικές.
«Το κίνημα των 5 αστεριών δεν θα υποστηρίξει με μια «ψήφο εμπιστοσύνης» μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, και δεν είπε ποτέ ότι θα το κάνει. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως τεχνοκρατική κυβέρνηση στο φυσικό κόσμο, αλλά μόνο πολιτικές κυβερνήσεις υποστηριζόμενες από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Η κυβέρνηση Μόντι ήταν η πιο πολιτική κυβέρνηση απ τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κανένας πριν απ αυτή δεν έθεσε το θέμα του άρθρου 18 του ιταλικού συντάγματος για την άμυνα των εργαζομένων. Ο τεχνοκράτης πρόεδρος του συμβουλίου είναι ένα τεράστιο φύλλο συκής ώστε να κρύβει τις πραγματικές κυβερνητικές ευθύνες του PDL και του PDμείονL". Μπέπε Γκρίλο.

«Δεν έχω ποτέ μιλήσει για υποστήριξη μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Η μόνη λύση που προτείνουμε είναι μια κυβέρνηση του κινήματος των 5 αστεριών που άμεσα θα θέσει σε εφαρμογή τα πρώτα 20 σημεία του εκλογικού προγράμματος και μετά από αυτό, όλα τα άλλα σημεία. Το πρόγραμμά μας είναι καθαρό και έχει ανακοινωθεί σε όλα τα κέντρα των πόλεων και άμεσα ονλάϊν. Χθες στην πρες κόνφερενς θέσαμε ζητήματα χωρίς ν αφήσουμε καθόλου χώρο γι αμφιβολίες. Χρειαζόμαστε λίγες μέρες για να ετοιμαστούμε, έτσι εμείς οι κοινοβουλευτικοί χρειαζόμαστε να μας αφήσετε χώρο για να κάνουμε τη δουλειά μας. Εγγυόμαστε συνοχή, θα διατηρήσουμε την πορεία προς τα μπρος, η επανάστασή μας είναι πολιτιστική, ειρηνική και δημοκρατική και δεν θα τη σταματήσουμε. Η μόνη μας αίσθηση ευθύνης είναι προς τους ψηφοφόρους που μας έδωσαν μια εντολή να εφαρμόσουμε αυτή την επανάσταση και αυτό ήδη συμβαίνει παρά την αντίσταση αυτών που είναι αγκιστρωμένοι σε καρέκλες και προνόμια». Vito Crimi, επικεφαλής εκπρόσωπος του κινήματος των 5 αστεριών στη Γερουσία.

Απ το blog του Μπέπε Γκρίλο
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Λυπούμαστε τρομερά-Δεν έχουμε κανένα σαν την Τσιτσιολίνα

Δεν ξέρω αν μπορεί να μας συγχωρεθεί. Μεταξύ των υποψηφίων του κινήματος των 5 αστεριών δεν υπάρχει κανένα διάσημο πρόσωπο. Δεν υπάρχει ολυμπιακός αθλητής, ούτε μεγαλοβιομήχανος, ούτε πληρωμένος δημοσιογράφος, ούτε αντιμαφία-πρωταθλητές, ούτε απόγονοι πολιτικών, ούτε προηγούμενοι συνδικαλιστές. Αλλά πάνω απ όλα, δεν έχουμε παλιούς πολιτικούς γνώριμους που να έχουν μεγαλώσει υλικά και ιδεολογικά στις γραμματείες των διαφόρων κομμάτων που προσπαθούν να πετύχουν μια θέση, σαν αυτή να είναι μια επιβράβευση του τέλους της καριέρας τους: το δώρο που τους δίνεται όταν έχουν εξασφαλίσει αρκετά σημεία αφοσίωσης στην υπεραγορά.
Δεν έχουμε πλαστικές γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους, με ψηλοτάκουνα, μινιφορούσες, αλλά έχουμε γυναίκες σπουδαστές, δασκάλους, υπαλλήλους, επαγγελματίες, λογιστές που έχουν την εμπειρία ν αναθρέφουν παιδιά και να εργάζονται πραγματικά σκληρά και που δεν χρειάζονται να φορούν στρώματα μεϊκαπ και να εκθέτουν φορτία σάρκας για να κρύψουν την κενότητα του μυαλού τους.
Είμαστε ακόμη πεπεισμένοι ότι η συναίνεση (και επομένως οι ψήφοι) πετυχαίνονται με φερεγγυότητα, με δέσμευση, με θυσίες και με πληροφόρηση και δεν πετυχαίνονται με εκμετάλλευση της φήμης ενός ανθρώπου που εκτίθενται σαν αστραφτερά τρόπαια που χρησιμοποιούνται για να ελκύσουν ψήφους συμπάθειας και να δώσουν μια συναισθηματική ροπή.
Πάνω απ όλα, η θέση μας χρειάζεται ένα νέο σύνολο ανθρώπων που θα μείνουν έξω απ τα συνηθισμένα επουσιώδη παιχνίδια, τις συνηθισμένες γνωριμίες, τους κομματικούς μηχανισμούς και που μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό με μια μεγάλη δέσμευση για μια περιορισμένη περίοδο ενός μέγιστου δύο εκλογών.
Εάν δεν υπάρχει αλλαγή ανθρώπων, μετά τις 24 Φλεβάρη 2013, θα βρεθούμε κολλημένοι με μια χωλαίνουσα μικτή τεχνοκρατική/πολιτική κυβέρνηση με επικεφαλής είτε τον Μπερλουσκόνι ή τον Μπερσάνι ή και τους δύο στην υπηρεσία των τραπεζών με τον Μόντι να είναι επικεφαλής όλων. Μην εξαπατάσθε με τα νούμερα που δίνονται απ τις δημοσκοπήσεις. Αυτά ρίχνουν καπνό στα μάτια σας για να κρύψουν τις μετεκλογικές βρωμιές».
Σκέψεις του Antonino D. Leonforte

Απ το blog του Μπέπε Γκρίλο
Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου




Ο Μπέπε Γκρίλο θέλει να δώσει στην Ιταλία τη δημοκρατία.
Automatic Earth

Το φθινόπωρο του 2011, το Automatic Earth έκανε άλλη μια περιοδεία διαλέξεων στην Ευρώπη. Ο Nicole Foss είχε κάνει μια σειρά ομιλιών στην Ιταλία την προηγούμενη χρονιά, και υπήρχε ζήτηση για περισσότερες. Αυτό ήταν αξιοσημείωτο πράγματι, αφού μια γνώση της αγγλικής γλώσσας αρκετή για να κατανοήσει κανείς τις διαλέξεις του Nicole δεν ήταν εμφανής στην Ιταλία, έτσι εμείς έπρεπε να εργαστούμε με μεταφραστές. Βεβαίως τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν όχι για τον απεριόριστο δυναμισμό και ενέργεια της Ιταλίας της αλλαγής της Ellen Bermann.
Στην πορεία της περιοδείας είχα ρωτήσει εάν η Ellen θα μπορούσε ίσως να προετοιμάσει μια συνάντηση μ έναν Ιταλό που βρήκα πολύ ενδιαφέροντα από τότε που διάβασα ότι είχε οργανώσει συναντήσεις που προσήλκυσαν εκατομμύρια ανθρώπους τη φορά για μια νέα πολιτική κίνηση. Εκτός από αυτό, δεν ήξερα περισσότερα γι αυτόν. Εμείς επρόκειτο να μάθουμε ωστόσο, ότι κάθε Ιταλός κατέχονταν από δέος γι αυτόν τον άντρα. Λίγες βδομάδες πριν να φτάσουμε, πληροφορηθήκαμε ότι ήταν αρκετά ευγενικός ώστε να συμφωνήσει σε μια συνάντηση. Ευγενικός, διότι δεν είχε ακούσει ποτέ πριν για μας και η ατζέντα του ήταν υπερφορτωμένη.
Έτσι στο τέλος Οκτώβρη οδηγηθήκαμε μέσω του τρελού δρόμου των 100+ σηράγγων που περνά από τα σύνορα της Γαλλίας στη Γένοα για να συναντήσουμε τον Μπέπε Γκρίλο στην απίστευτή του βίλλα στη Γένοα Nervi, ψηλά στην κορυφογραμμή του βουνού, με μια καταπληκτική θέα στη μεσόγειο, σ ένα αξιαγάπητο και άνετο ηλιόλουστο απόγευμα. Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που σημειώσαμε ήταν ότι ο Μπέπε είναι ένας πλούσιος άνθρωπος. Είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που βρέθηκα σε σπίτι όπου οι υπηρέτριες φορούσαν στολές. Στο μεγάλο πιάνο στοιβάζονταν στήλες με βιβλία όλων των ειδών, από σημαίνοντα τοπικά θέματα, πολιτική, περιβάλλον, ενέργεια, οικονομία. Το σπίτι είπε: Είμαι άνθρωπος του πλούτου και του γούστου.
Δεν μιλώ Ιταλικά και ο Μπέπε δεν μιλάει πολλά αγγλικά (ή γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά), έτσι υπήρχαν στιγμές που ήταν δύσκολο να επικοινωνήσουμε. Αυτό δεν πείραζε πολύ, ωστόσο. Ο Μπέπε Γκρίλο υπήρξε ένας διασκεδαστής και ερμηνευτής σε όλη του τη ζωή και αυτός θα είναι το κέντρο κάθε συζήτησης και κάθε συγκέντρωσης στις οποίες παίρνει μέρος, ανεξάρτητα από το περιβάλλον. Επιπλέον, οι ιταλοί φίλοι μας που ήταν μαζί μας και δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ήταν εκεί μπορούσαν να βοηθήσουν λίγο στη μετάφραση. Και έτσι περάσαμε ένα υπέροχο απόγευμα στη Γένοα και καταφέραμε να βρούμε πολλά για τον διασκεδαστικό μας οικοδεσπότη και τις ιδέες του και τις δραστηριότητες.
Ο Μπέπε ίδρυσε την κίνησή του των 5 αστεριών (Μ5S) λίγα χρόνια πριν. Είχε οργανώσει χάπενινγκς V-day από το 2007 και αυτές προσείλκυαν τεράστια πλήθη. Το V σημαίνει «Vaffanculo», το οποίο στην πραγματικότητα μπορεί να μεταφραστεί μόνο σαν «άντε γαμήσου». Η κύρια ιδέα ήταν η απαλλαγή απ την διαφθορά την τόσο αχαλίνωτη στην ιταλική πολιτική και για όλους τους επικρατούντες πολιτικούς να πάνε να «vaffanculo».
Την περίοδο που συναντηθήκαμε, η κίνηση επικεντρωνότανε στις τοπικές εκλογές είχαν ήδη κερδίσει πολλές θέσεις, είχαν γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην Σικελία (πριν ο Μπέπε είχε κολυμπήσει κατά μήκος του πορθμού της Μεσίνας απ την ηπειρωτική χώρα) και είχαν κερδίσει τη δημαρχία στην πόλη της Πάρμας.
Ο Γκρίλο εξηγεί ότι η κίνηση των 5 αστεριών δεν είναι πολιτικό κόμμα και ότι αυτός ο ίδιος δεν επιδιώκει κάποιο αξίωμα. Αυτός θέλει να προωθηθούν νέοι άνθρωποι και αυτός έχει πατήσει ήδη τα εξήντα. Ο καθένας μπορεί να γίνει υποψήφιος της M5S, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει δεσμούς με άλλα κόμματα, ούτε ποινικό μητρώο (ο Μπέπε έχει από ένα τροχαίο ατύχημα το 1980). Αυτοί δεν μπορούν να υπηρετήσουν περισσότερες από 2 περιόδους (όχι πολιτικοί καριέρας) και πρέπει να επιστρέψουν το 75% απ όσα πληρώθηκαν για κάποια δημόσια λειτουργία (δεν μπορείς να πλουτίσεις απ την πολιτική). Βρήκα με έκπληξη ότι οι φίλοι μας στη Μεταβατική Ιταλία και συνολικά η αριστερά, ήταν απρόθυμοι να επιδοκιμάσουν πολιτικά τον Γκρίλο. Πολλοί ακόμη δεν ήθελαν να έχουν καμιά σχέση μαζί του, φαίνονταν να τον βρίσκουν πολύ άξεστο, πολύ θορυβώδη και πολύ οργισμένο. Την ίδια στιγμή, είχαν καταληφθεί από απόλυτο δέος γι αυτόν, ανοιχτά ή όχι, αφού αυτός ήταν πάντα ένας μεγάλος σταρ, ένας πάρα πολύ δημοφιλής κωμικός, όταν αυτοί ενηλικιώνονταν. Ο Γκρίλο προσφέρθηκε να εμφανιστούν σε μια ζωντανή σύνδεση στην επόμενη ομιλία του Nicole κοντά στο Μιλάνο, αλλά οι οργανωτές αρνήθηκαν. Ήταν μόνο το πρώτο σήμα μιας μεγάλης δυσπιστίας μεταξύ των ιταλών, ακόμη και αν όλοι μοιράζονταν την ίδια δυσαρέσκεια για τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Το οποίο έχει γίνει ένα μεγάλο θέμα στην Ιταλία.
Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Γκρίλο είναι ένας κωμικός στο πνεύμα ίσως ανθρώπων όπως ο George Carlin ή ο Richard Pryor στις ΗΠΑ και με μια μεγαλύτερη έλξη. Τραχιά γλώσσα που δεν συγκρατείται, αυτή η κωμωδία κάνει πολλούς ανθρώπους να την αποφεύγουν. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν όλοι να χρησιμοποιήσουν τη δημοφιλία αυτού του ανθρώπου για να διαδώσουν τις ιδέες τους. Αυτοί προτίμησαν την ανωνυμία, ωστόσο.
Παρεπιμπτόντως, τα 5 Αστέρια, ίσως με χαλαρή μετάφραση, αντιπροσωπεύουν την ενέργεια, την πληροφορία, την οικονομία, τις μεταφορές και την υγεία. Εκείνο που βρήκαμε κατά τη συζήτηση, είναι ότι οι απόψεις του Μπέπε Γκρίλο σε διάφορα θέματα ήταν λίγο αφελείς και μη ρεαλιστικές. Για παράδειγμα, όπως πολλοί άλλοι, αυτός είδε μια μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας σαν πολύ ευκολότερο απ ότι πραγματικά είναι. Έτσι είπε, τα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος είναι σημαντικά γι αυτόν και την κίνηση, και σε σχέση μ αυτό η εστίασή του στην αποκέντρωση θα μπορούσε να αποφέρει πραγματικά οφέλη.
Ακόμη δεν βλέπω τις τωρινές αφελείς ιδέες να είναι όλες τόσο κακές. Στο κάτω-κάτω, υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι και να μάθουν σ ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και ο Μπέπε βεβαίως έχει πολλά να κάνει, αυτός ηγείται μιας επανάστασης, έτσι είναι καλά εάν η διαδικασία μάθησης παίρνει λίγο χρόνο. Ιδανικά, θα μπορούσε να παρακολουθήσει ένα υπερεντατικό μάθημα του Automatic Earth, αλλά η γλώσσα θα ήταν ένα εμπόδιο εκεί. Ελπίζω αυτός να βρει ένα τρόπο, αυτός είναι βεβαίως αρκετά έξυπνος και σοβαρός.
Όταν η καριέρα του απογειώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 70, αρχές του 80, ο Μπέπε Γκρίλο ήταν απλώς ένας ευχάριστος άνθρωπος, που εμφανίζονταν περισσότερο στα κανάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μόνο αργότερα έγινε περισσότερο πολιτικός. Αλλά τότε το έκανε για εκδίκηση.
Ο Γκρίλο απαγορεύτηκε απ την ιταλική TV στις αρχές του 1987, όταν αυτός χαριτολόγησε για τον τότε πρωθυπουργό Bettino Craxi και το σοσιαλιστικό του κόμμα, ότι αν όλοι οι κινέζοι ήταν πράγματι σοσιαλιστές, από ποιους θα έκλεβαν αυτοί; Η απαγόρευση έγινε αργότερα μόνιμη. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Επιχείρηση Καθαρά Χέρια υποτέθηκε ότι έπρεπε να καθαρίσει τη διαφθορά απ την πολιτική. Μόνο 15 χρόνια αργότερα, ο Μπέπε Γκρίλο ξεκίνησε την κίνηση των 5 αστεριών. Τόσο βαθειά έχει διαποτίσει η διαφθορά την Ιταλία, απλωνόμενη σ όλη την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τα μίντια.
Σχεδόν όλοι εμείς ζούμε σε μη λειτουργούσες δημοκρατίες, αλλά στην Ιταλία όλο αυτό είναι πολύ περισσότερο αχαλίνωτο και φανερό. Υπάρχει μια μακριά ιστορία βαθειάς διαφθοράς, μέσω της μαφίας, μέσω των στοών όπως η P5 και η Opus Dei, μέσω πολλών διαδοχικών κυβερνήσεων και μέσω της συνεργασίας μεταξύ όλων των παραπάνω. Τόσο πολύ ώστε πολλοί ιταλοί να το βλέπουν απλώς σαν καθημερινότητα. Και αυτό είναι που ο Μπέπε Γκρίλο θέλει να πολεμήσει. Κατά ειρωνεία της τύχης, αυτός ο ίδιος αποκλήθηκε νεοναζί και φασίστας. Στο οποίο απαντά ότι ίσως αυτός να είναι το μόνο πράγμα που στέκεται μεταξύ της Ιταλίας και του επόμενου γύρου του φασισμού. Έχω διαβάσει ένα σωρό από άρθρα των τελευταίων ημερών, ο διεθνής τύπος ανακαλύπτει τον άνθρωπο στα απόνερα των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24-25 Φεβρουαρίου, και τα περισσότερα από αυτά είναι τελείως αρνητικά, αρχίζοντας με την τελείως φανερή εντύπωση ότι ένας κωμικός δεν θάπρεπε ν ασχολείται με την πολιτική. Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι ο Μπερλουσκόνι είναι πολύ περισσότερο κλόουν απ ότι είναι ο Γκρίλο. Πολύ περισσότερο κλόουν και πολύ λιγότερο διασκεδαστικός. Ο Μπέπε αποκαλείται λαϊκιστής διότι απορρίπτει και τα δεξιά και τα αριστερά κόμματα, νεοναζί διότι αρνείται να εμποδίσει μέλη δεξιών ομάδων να ενταχθούν στο M5S, πολέμιος των εβραίων σε σύνδεση με το γεγονός ότι η όμορφή του γυναίκα γεννήθηκε στο Ιράν, και δικτάτορας διότι είναι πολύ αυστηρός στις απαιτήσεις των υποψήφιων του M5S να παραμένουν προσκολλημένοι στους κανόνες που αυτός θέτει. Α, υπάρχει και η αναπόφευκτη δεξιά πτέρυγα των ανθρώπων που τον αποκαλούν κομμουνιστή.
Υπάρχουν φυσικά τόνοι λεπτομερειών που δεν ξέρω, προϊστορία, εγώ είμαι βασικά ένας παρείσακτος, που επιθυμεί να πληροφορήσει και να διορθώσει. Και αυτό έχει πάντα να κάνει περισσότερο με τις ιδέες παρά με τον άνθρωπο. Τότε πάλι, μίλησα στον άνθρωπο στο δικό του σπίτι και δεν έχω την εντύπωση ότι ο Γκρίλο είναι ένας απατεώνας ή τμήμα του ίδιου συστήματος που εμφανίζεται να πολεμά όπως κάποιοι ισχυρίζονται, και ότι αυτός είναι κάπως σαν να είναι ο αυλικός γελωτοποιός του υπάρχοντος συστήματος. Συμφωνεί μαζί μου ότι είναι πολύ θορυβώδης και πολύ ενοχλητικός γι αυτό. Και πολύ ανυπόκριτα οργισμένος.
Επιπλέον, νομίζω ότι η Ιταλία είναι ένα υπέροχο μέρος για μια εκστρατεία σπίλωσης υπολήψεων και αφού δεν μπορούν να τον δολοφονήσουν είναι πολύ δημοφιλής- τι καλύτερο από το να τον κάνουν να φαίνεται κακός; Θα ήταν παράξενο αν κανείς δεν προσπαθούσε να τον παρουσιάσει σαν δημαγωγό ή ναζί ή σαν κάποιο λυπηρό γέρο κλόουν.
Αφού απαγορεύτηκε απ την TV ο Γκρίλο ξεκίνησε να φτιάχνει ένα από τα πιο επισκέψιμα blogs/websites στον κόσμο, και το νούμερο ένα στην ευρώπη. Κατά ειρωνεία, σε μερικά μίντια παρουσιάζεται σαν άνανδρος γιατί δεν εμφανίζεται στα τηλεοπτικά εκλογικά ντιμπέϊτ. Αλλά ο Μπέπε δεν εμφανίζεται στην TV ή σε εγχώριες εφημερίδες. Για περισσότερους από έναν λόγους.
Επειδή αυτός απαγορεύτηκε απ την tv, λόγω της επιτυχίας της ιντερνετικής καμπάνιας και λόγω του ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ασταμάτητα χρησιμοποιεί αισχρά τοκσόου των δικών του τηλεοπτικών καναλιών για να χειραγωγήσει την πολιτική, ο Μπέπε Γκρίλο επιμένει οι δικοί του σύμβουλοι και υποψήφιοι να μένουν μακριά απ την TV, και έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να κάνει καθαρό το γιατί και πως: όταν μια γυναίκα μέλος των 5 αστεριών πρόσφατα το αγνόησε αυτό και εμφανίστηκε σ ένα τοκσόου, ο Γκρίλο είπε «το δέλεαρ της τηλεόρασης είναι σαν το σημείο G, που σου δίνει έναν οργασμό στα στούντιο των τοκσόου. Είναι τα 15 λεπτά φήμης του Άντι Γουόρχωλ. Στο σπίτι, οι φίλοι σου και οι γνωστοί σου χειροκροτούν ενθουσιωδώς καθώς μοιράζονται την εμπειρία μιας σύντομης στιγμής διασημότητας». Φυσικά ο Μπέπε αποκλήθηκε σεξιστής γιατί το είπε αυτό.
Το ίντερνετ είναι κεντρικό στις ιδέες του Γκρίλο. Όχι μόνο σαν εργαλείο για να πλησιάσεις τους ανθρώπους, αλλά ακόμη περισσότερο σαν τρόπος λειτουργίας της άμεσης δημοκρατίας. Διότι αυτό είναι εκείνο που θέλει να δημιουργήσει: ένα σύστημα όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συμμετέχουν άμεσα. Ο Γκρίλο θέλει να φέρει πίσω τη δημοκρατία, την πραγματική, και αυτός από καιρό κατάλαβε ότι το ίντερνετ είναι ένα πανέξυπνο εργαλείο με το οποίο μπορείς να πετύχεις αυτό τον σκοπό. Ένα από τα σημεία αιχμές του είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για όλους τους ιταλούς. Το οποίο μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στους ανθρώπους να ψηφίζουν για κάθε θέμα που μπορούν να ψηφίσουν. Όχι εκλογές κάθε 4 χρόνια ή κάτι παρόμοιο, αλλά εκλογές για κάθε θέμα κάθε φορά που οι άνθρωποι ζητούν να ψηφίσουν γι αυτό. Διότι μπορούμε.
Από τότε που είχαμε αυτή τη συζήτηση σ εκείνο τον κήπο στη Γένοα, ο Μπέπε Γκρίλο και το M5S μετακινήθηκαν σε μεγαλύτερους βοσκότοπους. Πλησιάζουν τώρα να είναι μια μείζονα δύναμη στις γενικές εκλογές που θα εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Οι εκλογές διαφέρουν, αλλά ελπίζουν να κερδίσουν 15-20% των ψηφοφόρων (ο Γκρίλο θεωρεί ότι μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο). Ο επικεφαλής στις εκλογές είναι το σοσιαλιστικό κόμμα, και μετά, σε εξάρτηση από το ποια δημοσκόπηση επιλέγεις να πιστέψεις, το M5S έρχεται είτε στη δεύτερη είτε στην Τρίτη θέση (πίσω απ τον Μπερλουσκόνι). Εκείνο που φαίνεται βέβαιο είναι ότι η κίνηση θα είναι μια τρομερή δύναμη, κερδίζοντας 100 θέσεις ή περισσότερες, στο νέο κοινοβούλιο, και ότι αυτοί θάχουν να πουν πολλά για το σχηματισμό της οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης συνεργασίας.
Στην πορεία των εκλογών ο Μπέπε έχει αφήσει το σπίτι του για ένα λεωφορείο καμπάνιας, γυρίζοντας από πόλη σε πόλη και από ένα ασφυκτικά γεμάτο συμβάν καμπάνιας στο επόμενο σ ένα ταξίδι τσουνάμι όπως το ονόμασε, στο οποίο αυτός με τις δικές του λέξεις, φέρνει την ταξική δράση στους ανθρώπους.
Όπως συνέβηκε και στις τοπικές εκλογές, ο Μπέπε Γκρίλο λέει πως θέλει «κανονικούς» ανθρώπουςμια μητέρα των τριών παιδιών, έναν φοιτητή 23 χρόνων, έναν μηχανικόαυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλω να δω στο κοινοβούλιο») να εκλεγούν, όχι πολιτικούς καριέρας που πλουτίζουν απ τη θέση τους και την επιρροή τους και που αυτός ονομάζει «ο νεκρός που περπατάει» και αν και αναγνωρίζει ότι οι υποψήφιοί του δεν έχουν πολιτική πείρα, λέει: «Θάθελα να κάνω μια απόπειρα στο σκοτάδι μ αυτά τα παιδιά παρά να παραδοθώ σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία με κείνους τους άλλους». Στο ίδιο πνεύμα, λέει επίσης: «Η μέση ηλικία των πολιτικών είναι τα 70. Αυτοί σχεδιάζουν ένα μέλλον που ποτέ δεν θα το δουν».
Στο απίστευτα δημοφιλές website beppegrillo.it το οποίο έχει αρκετό περιεχόμενο στην αγγλική γλώσσα, ο Γκρίλο έχει μερικές ωραίες στατιστικές και εργαλεία. Υπάρχει μια λίστα ιταλών κοινοβουλευτικών και ιταλών μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα. Αυτή τη στιγμή είναι 24, ο αριθμός τους έχει κατέβει, αλλά λίγο. Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό μικρό πράγμα που ονομάζεται «Χάρτης της δύναμης του Ιταλικού Χρηματιστηρίου» που δείχνει γραφικά τις συνδέσεις των διαφόρων πολιτικών με τις διάφορες επιχειρήσεις. Θυμάμαι όταν ο Γκρίλο μας το έδειξε υπερήφανα, αφού πάτησε πάνω σε 2-3 πολιτικούς και 2-3 επιχειρήσεις, η οθόνη γέμισε τόσο πολύ από γραμμές που απεικόνιζαν τις συνδέσεις που έγινε μια μη αναγνώσιμη θολή εικόνα.
Μεταξύ όλων των άλλων δραστηριοτήτων, ο Μπέπε έπαιξε αποφασιστικό ρόλο πριν 10 χρόνια στην αποκάλυψη της εκπληκτικής απάτης των 10 δις στον γίγαντα γάλατος και τροφών Parmalat πριν αυτός να χρεοκοπήσει, καθώς και στο πρόσφατο σκάνδαλο στην παλιότερη τράπεζα του κόσμου, την Monte Dei Paschi Di Siena, το οποίο θα κοστίσει 23 δις. Η διαφθορά είναι παντού στην Ιταλία, η οποία έχει μια μεγάλη πολιτική τάξη που ανυπομονεί πολύ να μοιραστεί τα χαλάσματα. Ο Γκρίλο εκπαιδεύτηκε σαν λογιστής, και καταλαβαίνει τι λέει όταν πρόκειται για πονηρά νούμερα. Εκείνο που χρειάζεται είναι η δύναμη να δράσει.
Ξέχωρα απ τη σθεναρή στάση που παίρνουν ο Γκρίλο και το M5S απέναντι στη διαφθορά και για την άμεση αντιπροσώπευση, οι κριτικοί λένε ότι έχουν πολύ λίγο καθαρούς πολιτικούς στόχους, ακόμη και ότι αυτοί δεν ξέρουν τι θέλουν. Το να είναι μια κίνηση αντί ένα κόμμα δεν βοηθάει. Αλλά τότε, αυτοί οι κριτικοί σκέφτονται μέσα στο παλιό σύστημα που το M5S θέλει ν αντικαταστήσει μ ένα άλλο πολύ περισσότερο διαφανές και άμεσο. Είναι περισσότερο από φανερό ότι οι υπάρχουσες δυνάμεις δεν έχουν ενδιαφέρον να ενσωματώσουν τις πιθανότητες για βελτίωση που προσφέρονται απ τις νέες τεχνολογίες, αλλά είναι επίσης φανερό ότι οι άνθρωποι, όπου και αν ζουν, θα μπορούσαν πιθανά να ωφεληθούν από ένα καλύτερα λειτουργόν πολιτικό σύστημα.
Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ένα τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει, αλλά ίσως όχι μόνο μπορεί, αλλά είναι αναπόφευκτο. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι για παράδειγμα να δειχθεί ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει ότι ο μόνος λόγος που τα σημερινά συστήματα συνεχίζουν να υπάρχουν με όλη την αδιαφάνειά τους, είναι ότι εκείνοι που περιμένουν να ωφεληθούν απ αυτά είναι εκείνοι που οδηγούνται στο σημείο να ψηφίζουν οποιεσδήποτε αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Εκείνο που ο Μπέπε Γκρίλο οραματίζεται είναι ένα σύστημα στο οποίο ο καθένας θα μπορούσε να ψηφίζει άμεσα για όλα τα σχετικά ζητήματα, περιλαμβανομένων αλλαγών στο ίδιο το σύστημα. Πρόκειται για την ταξική δράση, για το να πάρουμε πίσω τη δύναμη απ το διεφθαρμένο υπάρχον σύστημα. Η Ιταλία φαίνεται σαν καλό έδαφος για δοκιμή πάνω σ αυτό, διότι η συστημική σήψη είναι ολοφάνερη σε όλους. Αλλά στις άλλες δυτικές χώρες, ακριβώς όπως στην Ιταλία, θα μπορούσε να επιστρέψει η δύναμη εκεί που ανήκει: στα χέρια του λαού.
Ριζοσπαστικές ιδέες; Όχι πραγματικά, διότι όταν σκέπτεστε γι αυτές, ίσως είναι η τεχνολογία η ίδια που είναι ριζοσπαστική, όχι η χρήση της. και ίσως είναι το γεγονός ότι ήμασταν τόσο πολύ προσκολλημένοι στα υπάρχοντα συστήματά μας, που μας αποτρέπει απ το να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες στο πλήρες τους δυναμικό. Ακριβώς όπως αυτό μας αποτρέπει απ το να αναδιασκευάσουμε τα οικονομικά μας συστήματα και τα συστήματα ενέργειας γι αυτό το λόγο. Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε συστήματα και ιδρύματα που κατευθύνουν τις ζωές μας για πολύ χρόνο αφού αυτά παύσουν να είναι χρήσιμα για τη σημερινή εποχή, εφόσον είμαστε αναπαυτικοί και θαλπεροί και τρεφόμαστε καλά. Και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι μια πραγματικά άσχημη κρίση κάποιου είδους συμβεί και το κάνει αυτό τελείως αστήρικτο, συχνά με πολύ αθλιότητα και αίμα.
Ο Μπέπε Γκρίλο θέλει να σπάσει αυτή την αλυσίδα. Και φέρνει μια συνταγή για να το κάνει. Αυτή μπορεί να μην είναι τέλεια ή αλάνθαστη, αλλά ποιος νοιάζεται όταν αυτή αντικαθιστά κάτι που δεν λειτουργεί πλέον καθόλου, που μας παρασέρνει στο βυθό και απειλεί τις ζωές των παιδιών μας; Ποιος νοιάζεται; Λοιπόν, νοιάζονται ο Μόντι, ο Μπερλουσκόνι, η Μέρκελ, ο Ομπάμα, Η Exxon, η BP, διότι αυτό είναι το παλιό σύστημα που τους δίνει ό,τι έχουν, και αυτοί δεν θέλουν ένα νέο που μπορεί να τους τα πάρει. Οι αποκαλούμενες δημοκρατίες μας υπάρχουν για να ευχαριστούν τους ηγέτες μας και τις ελίτ, όχι εμάς τους ίδιους. Και είναι απίθανο να βγουμε από αυτό μέχρι ν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αργά.
Εκτός αν οι Ιταλοί κάνουν τη δουλειά για μας και ψηφίσουν για τα 5 αστέρια σε τεράστιους αριθμούς.


Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου


Τα λεφτά μας είναι καλαμπούρι.

Μπέπε Γκρίλο (απ την περιοδεία «βελούδινη αποκάλυψη», 1998).

Εκδίδουν χρήματα και δανείζουν...εκδίδουν και δανείζουν.
Δεν μπορούμε πλέον ν αντιληφθούμε ποια είναι η αλήθεια. Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε αν ένα φάρμακο είναι καλό ή κακό για μας. Εάν μια είδηση είναι αλήθεια ή όχι.
Δεν μπορούμε πλέον να διακρίνουμε ένα χρέος από μια πίστωση, μπορούμε;
Είναι αλήθεια ότι εμείς ατέρμονα λέγαμε ότι το εθνικό μας χρέος είναι περίπου 2,5 δις λιρέτες.
Εάν υπάρχει ένας δανειολήπτης, υποτίθεται ότι υπάρχει και ένας δανειστής, σωστά; Σε ποιον γαμώτο χρωστάμε αυτά τα λεφτά;
Συγγνώμη, εννοoύσα σε ποιον γαμώτο χρωστάμε αυτά τα λεφτά για τα οποία μ έχουν μπαφιάσει για 10 χρόνια; Σ εμάς τους ίδιους;
Ωραία τότε, τα οφείλω στον εαυτό μου, δεν απαιτώ τίποτε πλέον, γαμώτο έχουμε ισοφαρίσει και πάτε στο διάολο! Σωστά;
Αυτό είναι ένα σύστημα χρέους, είναι ένα φρικτό σύστημα.
Δεν μπορούμε πλέον ν αντιληφθούμε...θα ρωτήσω τώρα τον καθένα «τι είναι χρυσός;». Έχουν αλλάξει όλα τα πρότυπα ανατιμώντας τον χρυσό. Ο Weigel το έχει κάνει...έχουμε ανατιμήσει το χρυσό κατά 3.000 δις ονομαστικά μόνο. Τι είναι χρυσός; Είναι ένας πόρος; Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι είναι ένας πόρος; Δεν είμαστε; Αυτό είναι, ας είμαστε τίμιοι. Ώστε τι είναι χρυσός; Παίρνουμε το χρυσό κάνοντας μια τρύπα στη Ν. Αφρική, στην Τουρκία ή στον Αμαζόνιο. Εκείνοι εκεί πέρα είναι σκαφτιάδες χρυσού (προβάλλονται εικόνες χρυσορύχων), ο χρυσός είναι ένας πόρος, υπάρχουν...εντάξει, σταμάτα το βίντεο.
Αυτοί εκεί είναι 40 χιλιάδες άτομα που σκάβουν μια τρύπα για να βρουν χρυσό. Δύο λίβρες χρυσό ισούνται με 100 χιλιάδες λίβρες σκουπιδιών. Τα σκουπίδια περιέχουν κυανίδια και υδράργυρο. Στη φύση το πράγμα με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίδραση είναι ο χρυσός. Εντάξει, αλλά ο χρυσός είναι ένας πόρος, ωραία;
Εμείς σκάβουμε και παίρνουμε χρυσό από μια τρύπα και αφού τον βγάλουμε απ την τρύπα, τον παίρνουμε και τον βάζουμε σε μια τρύπα κάτω από μια τράπεζα.
Εννοώ...από μια τρύπα σε μια άλλη τρύπα.
Μη χειρότερα. Ας χτίσουμε μια τράπεζα πάνω απ την πρώτη τρύπα και άει γαμηθείτε! Ποιος ο λόγος να τα κάνουμε όλα αυτά; Ο χρυσός δεν είναι πόρος αν τον παίρνεις από μια τρύπα και τον κρύβεις κάτω από μια τράπεζα. Είναι μόνο ένα τεράστιο κόστος. Θ αντιπροσώπευε έναν πόρο εάν τον δίνατε στον οδοντίατρο να κάνει μερικά γαμημένα σφραγίσματα απ αυτόν ή στους χρυσοχόους να τον επεξεργαστούν ή στους ηλεκτροτεχνίτες.
Αλλά εάν τον βάζεις αντίθετα σ έναν ασφαλή υπόγειο χώρο. Αυτοί οι άνθρωποι εισπράττουν ανατίμηση. Αλλά αυτοί ανατιμούν απλώς ένα τίποτα. Στις τράπεζες δεν υπάρχει τίποτε πλέον, ούτε ακόμη και οι αποταμιεύσεις σας.
Σήμερα το χρήμα προέρχεται από αραιό αέρα, οι τράπεζες το δημιουργούν με λίγα χτυπήματα των πλήκτρων στον υπολογιστή «μπιπ!»...1000 δις στο Μεξικό. Το Μεξικό χρεοκοπεί. «μπιπ!»... 1000 δις στην Ταϋλάνδη. Η Ταϋλάνδη χρεοκοπεί. Η Ν. Κορέα χρεοκοπεί. Στην Ινδονησία οι άνθρωποι «τρώνε» τις ρουπίες τους (νόμισμα). Στη Γιουγκοσλαβία υπάρχει πληθωρισμός όπως υπήρχε στη Γερμανία τη δεκαετία του 30, όταν οι άνθρωποι για ν αγοράσουν τσιγάρα χρησιμοποιούσαν καροτσάκια για να μεταφέρουν τα χρήματα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν εδώ επίσης, αύριο.
Στις τράπεζες δεν υπάρχει τίποτε πλέον.
Ένας αγρότης αποταμίευσε τις οικονομίες της ζωής του, αυτό είναι είδηση πριν από 10 μέρες, αυτός είχε τα πάντα στο βιβλιάριο ταμιευτηρίου του, περίπου 600 εκατομμύρια λιρέτες, τις οικονομίες μιας ζωής. Πήγε στην τράπεζα, δεν είχε ξαναπάει καν εκεί και αυτοί ούτε καν τον γνώριζαν. Είχε βάλει τα πάντα στο βιβλιάριό του. Αποφασιστικά μπήκε στην τράπεζα και έβγαλε το βιβλιάριο. Ο διευθυντής τον κοίταξε και ρώτησε: «Τι μπορώ να κάνω για σας; Θέλετε να κάνετε ανάληψη μήπως; Να καταθέσετε;».
«Όχι, αφήστε με μόνο να δω τα χρήματά μου!».
«Αλλά τι εννοείτε; Θέλετε ν αποσύρετε κάποια απ αυτά;».
«Όχι. Θέλω μόνο να δω όλα τα χρήματά μου με τα μάτια μου».
Τι μπέρδεμα! Τι χαμός! Δεν είχαν τίποτα. Έπρεπε να καλέσουν την αστυνομία, να παρατάξουν φορτηγά, να μαζέψουν τα 600 εκατομμύρια στα υποκαταστήματα, τα έβαλαν μπροστά του.
Αυτός έμεινε να τα κοιτάει, τα κοίταζε επίμονα κι έπειτα είπε:
«Ωραία, τώρα που έχω δει τα λεφτά μου, μπορώ να γυρίσω στο σπίτι». Και γύρισε σπίτι.
Εκπληκτικό! Μη χειρότερα κάποτε συνηθίζαμε να εκδίδουμε χρήμα μόνο όταν υπήρχε χρυσός στα χρηματοκιβώτια, συνηθίζαμε να εκδίδουμε χρήμα μόνο όταν υπήρχαν οι αποταμιεύσεις μας πίσω απ τις γαμημένες επιταγές ή τις πιστωτικές κάρτες. Δεν υπάρχει πλέον τίποτε εκεί. Αυτοί εκδίδουν χρήμα και μας το δανείζουν.


Ο κόσμος είναι μια τραγωδία
Γι αυτούς που αισθάνονται
Και μια κωμωδία
Γι αυτούς που σκέφτονται.

Horace Warpole


Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου




Ο Μπέπε Γκρίλο στην παρουσίαση του προγράμματος του κινήματος των 5 αστεριών

Στα εγκαίνια του κινήματος των 5 αστεριών στο Μιλάνο, σκιαγράφησα το πρόγραμμα της κίνησης σε γενικούς όρους. Στους επόμενους μήνες, θα υπάρχει άφθονος χρόνος να το συζητήσουμε ονλάϊν και να βελτιώσουμε το πρόγραμμα κατάλληλα. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 120 σημεία, που όλα τους είναι ουτοπικά στη φύση και επομένως εφικτά.

Τα σημεία του προγράμματος:
Η πολιτεία και οι πολίτες της.
Υγεία.
Ενέργεια.
Μεταφορές.
Οικονομία.
Πληροφορία.
Εκπαίδευση.

Η προσφώνηση του Μπέπε Γκρίλο στο θέατρο Smeraldo στο Μιλάνο στις 4 Οκτώβρη 2009:

Η πολιτεία και οι πολίτες της.
Ένα απ τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει ν αναθεωρήσουμε είναι η σχέση μεταξύ της πολιτείας και των πόλιτών της: εάν δεν λύσουμε αυτό το ζήτημα, τότε όλα τα άλλα θα γίνουν χωρίς νόημα. Άμεση κατάργηση των επαρχιών: αυτές απομυζούν το αίμα ζωής των περιφερειών και των δήμων. Κατάργηση των νομαρχιών: ο νομάρχης είναι η νομαρχία και ποιος στο διάολο είναι ο νομάρχης τότε; Τι κάνει ο νομάρχης; Στα τσακίδια οι νομαρχίες, αναδομήστε τις πρεσβείες και τα συμβούλια. Καταργείστε τον νόμο Alfano, διότι αν δεν απαλλαγούμε απ αυτόν τώρα, ποτέ δεν θα τον πετάξουμε απ τα μαλλιά μας! Και οι δημόσιοι εκπρόσωποι, πρέπει να μάθουν το σύνταγμα και να περάσουν ένα υποχρεωτικό τέστ.
Περιορισμός των κοινοβουλευτικών σε όλες τις δημόσιες θέσεις σε δύο θητείες στο αξίωμα και απαλλαγή απ όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε πλήρη σύνταξη μετά από 2 χρόνια υπηρεσίας!!
Απαγόρευση των κοινοβουλευτικών απ το να εξασκούν και άλλο επάγγελμα κατά τη διάρκεια της θητείας τους! Βράστα, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δουλεύουν σαν ηθοποιοί, πηγαίνουν περιοδεία και τότε υποτίθεται ότι επίσης δουλεύουν και σαν κοινοβουλευτικοί! Ένα πράγμα τη φορά είναι αρκετό!
Απαγόρευση της κατάληψης πολλαπλών θέσεων: για παράδειγμα, δήμαρχος και βουλευτής. Επιλέξτε ή το ένα ή το άλλο. Πολίτες με ποινικό μητρώο δεν πρέπει να είναι νόμιμο να καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις: φύγετε, δεν μπορείτε να εργάζεσθε σαν πορτιέρης σε σχολείο και να είστε επίσης ένας κοινοβουλευτικός! Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι υποχρεωμένο να συζητά λαϊκές προτάσεις νόμων: όταν προτείνεται ένας λαϊκός νόμος, το κοινοβούλιο πρέπει να είναι υποχρεωμένο να τον συζητά και όχι απλώς να τον πετά σε κάποιο συρτάρι και να τον αφήνει εκεί για χρόνια! Υποχρεώστε τους να τον συζητήσει! Οι προτεινόμενοι νόμοι πρέπει να εκτείθενται ονλάϊν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν γι αυτόν και να έχουν χρόνο να παρέμβουν, ακριβώς όπως αυτός ο θαυμάσιος άγιος στη γη Ομπάμα κάνει γαμώτο! Ο Ομπάμα είναι ένα προϊόν του δικτύου!
Συγχωρήστε με άνθρωποι, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που αισθάνομαι. Δεν ήθελα να ιδρώσω και να μπαφιάσω! Το διαδίκτυο, αυτό το πράγμα για το οποίο δεν ξέρουμε τίποτε και το οποίο τους προσγειώνει και τους αρμενίζει! Ωραία, στη Σουηδία, ένα μάτσο νεαρών ακριβώς όπως εσείς δημιούργησε ένα σύλλογο, μια κίνηση που αποκλήθηκε «Το πειρατικό κίνημα, το Σουηδικό Πειρατικό Κόμμα» και τώρα, δύο απ τους εκπροσώπους του έχουν ψηφιστεί στο ευρωκοινοβούλιο! Αυτοί απλώς ξεκίνησαν για μια βόλτα: καλώς, τα κόμματα τα βασισμένα στο διαδίκτυο στη Γερμανία, κατέχουν τώρα το 2% της δύναμης, όλα συνέβησαν πολύ ξαφνικά, αλλά αυτή η ιστορία των πειρατών είναι αληθινά φανταστική διότι αυτοί καταπιάστηκαν μόνο μ ένα θέμα, μια φαεινή ιδέα, συγκεκριμένα το θέμα των συγγραφικών δικαιωμάτων και είπαν «όχι πλέον συγγραφικά δικαιώματα». Αυτός είναι ο κύριος που θάθελε να είναι εδώ μαζί μας, μου έστειλε ένα βίντεο και αυτός είναι τώρα ονλάϊν. Θα σας δείξουμε το βίντεο αργότερα, όταν θα έχουμε τελειώσει με όλα τα άλλα. Τα συγγραφικά δικαιώματα βρίσκονται στη βάση του είδους της γνώσης που θάπρεπε να είναι ελεύθερα διαθέσιμη στον καθένα, χωρίς χρέωση. Τα δημιουργικά μας μέσα πρέπει να ανακάμψουν. Ο νόμος περί συγγραφικών δικαιωμάτων πρέπει ν αναθεωρηθεί, δεν είναι το διαδίκτυο που πρέπει ν αναθεωρηθεί στη βάση των συγγραφικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι ακριβώς ό,τι συνέβη σε μένα την περασμένη εβδομάδα όταν ανέβασα (καταχώρησα) ένα βίντεο απ την εμφάνιση του Ομπάμα στο σόου του David Letterman: Ο Ομπάμα μίλησε για 2 λεπτά και μου φάνηκε σαν να ήμουν εγώ στην ηλικία των 20, όταν ακόμη συνήθιζα να λέω μερικά υπέροχα πράγματα! Δεν θέλω να σας κουράσω, αλλά στην ηλικία των 20 ήμουν μαύρος, ορκίζομαι, ήμουν μαύρος! ΟΚ; Αυτός μιλάει για το περιβάλλον, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επειδή είμαι απ τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, το πήρα για να δείξω στον κόσμο τι λέει ένας πραγματικός ηγέτης. Ανέβασα ένα βίντεο 2 λεπτών απ την ομιλία του στο blog μου και το επόμενο λεπτό φτάνει ένα γράμμα στο Youtube απ το αμερικάνικο δίκτυο CBS, ισχυριζόμενο ότι παραβίασα το συγγραφικό δικαίωμα του Ομπάμα, σαν να υπήρχε κάποιος χορηγός ή δίκτυο τηλεόρασης που κατέχει τα συγγραφικά δικαιώματα του Ομπάμα! Ο Ομπάμα είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομίας μας και όχι κάτι που ανήκει σ ένα δίκτυο τηλεόρασης ή χορηγό, ο Ομπάμα ανήκει στον κόσμο! Έτσι τι πήγε κι έκανε ο κλάδος του Youtube αφού όλοι αυτοί μας αγαπάνε πολύ ακριβά; Αντί να πουν απλώς «αφαιρέστε το βίντεο που υπόκειται σε συγγραφικά δικαιώματα», όχι, σαν κλέφτες τη νύχτα κ;ι σκεφτόμενοι ότι δεν θα το πάρω χαμπάρι, αφαίρεσαν όχι μόνο τα βιντεοκλίπς, αλλά έκλεισαν όλο το λογαριασμό, με άλλες λέξεις αφαίρεσαν όλο το υλικό που ο Μπέπε Γκρίλο έχει ανεβάσει τα προηγούμενα 5 χρόνια, απλώς σβήνοντάς τα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι που δεν άφησαν κανένα! Εκείνο που θάπρεπε να ξέρετε είναι ότι τα βιντεοκλίπς μας, τα 168 μου, οι ομιλίες του Travaglio, όλα τα βιντεοκλίπς που είχαμε κάνει, έχουν καταγράψει συνολικά 51 εκατομμύρια χτυπήματα, ΟΚ; 51 εκατομμύρια χτυπήματα. Είμαστε οι δεύτεροι πιο δημοφιλείς στο Youtube μετά το RAI: μετά αυτοί μας άφησαν εκτός όλη τη νύχτα, όλα χάθηκαν! Τώρα τι μπορούσαμε να κάνουμε; Ν ανεβάσουμε έναν σύνδεσμο; Αυτό είναι το διαδίκτυο, δεν είμαι εγώ το διαδίκτυο, εσείς είστε: μέσα σε 5 ώρες, 17.000 ιμέϊλς στάλθηκαν στο Letterman Show, ένας θεός ξέρει μόνο τι σκέφτηκε ο Letterman ότι συνέβαινε αφού αυτός δεν με ήξερε καν, «ποιος στο διάολο είναι αυτός ο ΓκρίλοΚαλώς, το Youtube επανεγκατέστησε όλα τα βίντεος! Εάν δεν ήμασταν τόσο ισχυροί, θα είχαμε πνιγεί στο νερό!
Όλα τα σημεία αυτού του προγράμματος είναι ζητήματα που εμείς τα έχουμε συζητήσει προηγούμενα και εγώ τα πήγα στον Πρόντι τότε, θυμάστε; Αυτός συνήθιζε να λαγοκοιμάται ενώ εγώ του μιλούσα γι αυτά τα θέματα λέγοντας «όχι», «όχι», αλλά όλα αυτά είναι ζητήματα που είναι υποκείμενα σε αλλαγή και εμείς θ αναπτύξουμε αυτά τα σημεία με τη βοήθειά σας. Ξέρω ότι έχετε χιλιάδες ιδέες, πράγματι έχετε περισσότερες ιδέες απ ότι εγώ μπορούσα να έχω και εκείνο που λέω είναι ότι εμείς έχουμε ν αρχίσουμε από κάπου. Έτσι ας αρχίσουμε από κάπου και ας συζητήσουμε τα πράγματα.

Υγεία.
Πρόσβαση σε ουσιαστική φροντίδα υγείας μέσω μιας καθολικής και ελεύθερης Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Διαχωρισμός του δημόσιου τομέα και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα και απαγόρευση ένας γιατρός που εργάζεται σ ένα δημόσιο νοσοκομείο να εργάζεται επίσης και σαν ιδιώτης. Διαμοίραση των χιλιάδων εθελοντικών προσφορών στην ιατρική επιστημονική έρευνα. Χρηματοδότηση ανεξάρτητης έρευνας με χρήση της χρηματοδότησης που τώρα μοιράζεται σε στρατιωτική έρευνα. Εισαγωγή του εγκλήματος της «σφαγής» για ασθένειες και θανάτους που υφίστανται πολίτες λόγω πράξεων των επιφορτισμένων δημόσιων διαχειριστών.

Ενέργεια.
Ενέργεια. Παροχή κινήτρων για αποκεντρωμένη ηλεκτρική παραγωγή και επέκταση της πιθανότητας εισαγωγών οποιασδήποτε υπέρβασης ηλεκτρισμού δημιουργηθεί στο εθνικό δίκτυο και πώληση οποιασδήποτε υπέρβασης παραγωγής ηλεκτρισμού. Όχι πλέον χρηματοδότηση για πετρέλαιο παιδιά, από το CIP6 μας, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, μακριά απ αυτούς! Αντίθετα, παροχή κινήτρων για αποκεντρωμένη παραγωγή θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Παροχή κινήτρων για την παραγωγή βιοαερίου μέσω της αναερόβιας ζύμωσης οργανικών αποβλήτων. Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τη δύναμη του ανέμου μέσω της ηλιακής δύναμης και θερμικών αντλιών. Διάολε, στην Ελβετία έχουν 900.000 θερμικές αντλίες, δεν είναι αυτό που νομίζετε, διότι αυτές τις μέρες δηλητηριαζόμαστε από πολλά πράγματα. Αυτές είναι όργανα που μπαίνουν στο έδαφος και βγάζουν φυσική υπόγεια θερμότητα, την οποία μετά χρησιμοποιούν για να θερμάνουν τα σπίτια των ανθρώπων. 900.000 από αυτές! Εμείς θέλουμε μια πλήρη απαγόρευση της κατασκευής σταθμών πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία και τη χρηματοδότηση των σταθμών ενέργειας στο εξωτερικό, αρκετά!! Τώρα ήταν η Enel που χρησιμοποιώντας τα χρήματά μας και παρά το δημοψήφισμα που απέρριψε την πυρηνική ενέργεια, επιτράπηκε να πάει στο εξωτερικό και ν αγοράσει δύο σταθμούς πυρηνικής ενέργειας τεχνολογίας 1970 στη Σλοβακία με χρήματά μας!! Δεν πρέπει πλέον κάποιος με ποινικό μητρώο να επιτρέπεται να είναι επικεφαλής μιας επιχείρησης με 30% κρατικές μετοχές. Ο κ. Scaroni είναι ένας καταδικασμένος παραβάτης και δεν μπορούμε πλέον να επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αρκετά και αυτό είναι το τέλος για τέτοιους ανθρώπους! Τελείωσε!!

Μεταφορές.
Μεταφορές. Αποθάρρυνση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων και όταν μιλάω για αντικίνητρα και κίνητρα, μιλάω για καλό και κακό: χρειαζόμαστε να επιδιορθώσουμε όλο το φορολογικό σύστημα. Πρέπει να φορολογήσουμε αυτούς που πρέπει να φορολογηθούν και ν ανακουφίσουμε αυτούς που δεν πρέπει να φορολογηθούν, με άλλες λέξεις πρέπει να περιορίσουμε τη φορολογία στην εργασία και αντίθετα να φορολογήσουμε αυτούς που βλάπτουν το περιβάλλον.
Ανάπτυξη ασφαλών λωρίδων ποδηλάτου, πραγματικές λωρίδες ποδηλάτου και όχι αυτά τα σκατά που έχετε εδώ στο Μιλάνο, με ποδήλατα που δεν μπορείς ποτέ να τα αφήσεις και εγώ προσπάθησα! Ζητείστε άμεση διακοπή της κατασκευής της γέφυρας κατά μήκος του πορθμού της Μεσίνας και του TAV (τρένου υψηλών ταχυτήτων) στο Val di Susa. Απαγόρευση της κατασκευής κάθε νέου σταθμού στάθμευσης σε αστικές περιοχές, ας σταματήσουμε αυτά τα παιχνίδια, αρκετά! Ανάπτυξη επιβατικών σιδηροδρομικών συνδέσεων, κατασκευή νέων και βελτίωση των υπαρχόντων. Συνολική ευρυζωνική κάλυψη. Διάολε, στη Βρεττανία έχουν καταφέρει να έχουν ευρυζωνική κάλυψη σε όλη τη χώρα ενώ εμείς έχουμε 3.000 δημοτικά διαμερίσματα που δεν έχουν ADSL! Έπειτα πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο κινητικότητας για ανάπηρους και να ενθαρρύνουμε την εργασία απ το σπίτι.

Οικονομία.
Οικονομία. Να προβλέψουμε για αιτήματα ταξικής δράσης και εννοώ πραγματικής ταξικής δράσης! Εκείνο που εννοώ με τις αγωγές πραγματικής ταξικής δράσης είναι ότι όταν οι πολίτες της χώρας μετακινούνται μέσω μιας πολυεθνικής εταιρείας, πρέπει να θεσπιστεί μια αγωγή ταξικής δράσης και να μισθωθούν δικηγόροι για να εκπροσωπήσουν την ομάδα σαν σύνολο, όπως ακριβώς στις ΗΠΑ. Εκεί αυτοί θ αρχίσουν νομική δράση που αφορά απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πιστέψτε με, οι εταιρείες είναι σκιασμένες απ τις αγωγές ταξικής δράσης, όσο δεν είχαν σκιαστεί ποτέ απ αυτές! Εδώ αυτές επαιζαν μόνο παιχνίδια σε σχέση μ αυτό.! Κατά ργηση του νόμου Biagi και διασφάλιση εκπροσώπησης των μειοψηφούντων κατόχων μετοχών στα συμβούλια των διευθυντών των εταιρειών που είναι στο χρηματιστήριο. Ο μειοψηφών κάτοχος μετοχών, που είναι στο τέλος-τέλος ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας, δεν ενδιαφέρεται καθόλου διότι δεν εκπροσωπείται στις επιτροπές των διευθυντών, οι οποίες συνέρχονται χωρίς τη συμμετοχή των μειοψηφούντων κατόχων μετοχών, αν και αυτοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες! Παρακάτω πάμε στα συμβόλαια των μάνατζερς και την εισαγωγή της νομικής ευθύνης για τα τραπεζικά ιδρύματα για τα προϊόντα που πουλούν, κάνοντάς τους αλληλέγγυα υπόλογους για κάθε πιθανή απώλεια που θα συμβεί. Εάν πουλήσεις ένα πακέτο σε μένα, κάποιου είδους σκατά, τότε το συμβόλαιο πρέπει καθαρά να ορίζει ότι θα με αποζημιώσεις σε περίπτωση οποιωνδήποτε απωλειών! Να εξισοροπίσουμε όλες τις χρεώσεις στην ενέργεια, τη συνδεσιμότητα, την τηλεφωνία, τον ηλεκτρισμό και τις μεταφορές με κείνες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί η σύνδεσή μας στο ίντερνετ να κοστίζει διπλάσια από εκείνη στη Γαλλία και να είναι τρεις φορές υψηλότερη από κείνη στη Γερμανία; Το να στείλεις ένα δέμα μέσω της ιταλικής ταχυδρομικής υπηρεσίας κοστίζει διπλάσια απ ότι στη Γαλλία, έτσι αν αγοράσεις κάτι στο ίντερνετ, τα ταχυδρομικά τέλη κοστίζουν περισσότερο απ ότι το ίδιο το αντικείμενο!
Μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους: στο διάολο, αυτό το θέμα του δημόσιου χρέους! Καταλαβαίνετε πως διαχειρίζονται την οικονομία; Αυτοί τυπώνουν χαρτί και έπειτα οδηγούνται στο χρέος. Θέλετε να κάνετε κάτι; Απλώς προχωρήστε μπροστά και κάντε το και δεν πειράζει αν το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 18 δις ευρώ το μήνα! Ο Τρεμόντι λέει «οι τράπεζες δεν έχουν απορροφήσει τις εγγυήσεις Τρεμόντι»: γαμηθείτε, εγώ ήθελα να τις αφήσουν στο 8%. Αλλά αν αυτοί πάρουν χρήματα στο 0,5%, γιατί στο διάβολο θάπρεπε να πάρουν τις εγγυήσεις σου στο 8%; Οι τράπεζες δεν είναι ανόητες! Μπορεί να είναι ανέντιμες, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι ανόητες! Έχω ήδη μνημονεύσει το θέμα του συμμαζέματος του ενεργειακού κόστους. Απαγορέψτε το διορισμό καταδικασμένων ενόχων, μάνατζερς και μετόχων και ευνοείστε την τοπική παραγωγή και υποστηρίξτε τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς διότι η μη κερδοσκοπική αγορά στην Ιταλία ανέρχεται σε 45 δις ευρώ, 45 δις ευρώ σας λέω! Εκείνο που σημαίνει αυτό είναι ότι υπάρχουν πολλοί από μας, πολλοί, πολλοί από μας! Θέλω να υπενθυμίσω μια προσφώνηση που έγινε από κάποιον, έναν άνθρωπο με ένα δυσκολοπροφερόμενο όνομα που ποτέ δεν υπολόγισα ποιος είναι, που έκανε μια υπέροχη προσφώνηση και ενώ μιλούσε γι αυτά τα κινήματα που γεννήθηκαν σε όλο τον κόσμο, και υπάρχουν εκατομμύρια σαν εμάς αν και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσες συλλογικότητες και κινήματα υπάρχουν που ασχολούνται με την δημόσια οικονομία και που αρχίζουν να κατανοούν την οικονομία δεν μπορούν ν απομονωθούν απ τα περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα. Υπάρχουν χιλιάδες, πράγματι εκατοντάδες χιλιάδες συλλογικοτήτων, υπάρχουν εκατομμύρια από μας, εμείς είμαστε η μεγαλύτερη ξεχωριστή ομάδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, που προχωρεί χωρίς κάποιον ξεχωριστό ηγέτη, δεν υπάρχουν τέτοιοι ηγέτες. Τα κινήματά μας είναι εκπληκτικά! Απλώς κοιτάτε πόσο πολλά υπάρχουν και ενώ αυτός μιλούσε, πετάχθηκαν τα ονόματα αυτών των συλλογικοτήτων και αυτός είπε «κοίτα, μπορώ να συνεχίσω να μιλάω για δυο μέρες, τρεις μέρες, τέσσερεις μέρες ή όσο αυτή η προβολή συνεχίζεται», εννοώνυας ότι υπάρχουν πάρα πολλοί σαν εμάς, άνθρωποι με παρόμοιες απόψεις για το περιβάλλον, για τη φύση, για τις μεταφορές, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα αστικά δικαιώματα και για την πολιτική! Υπάρχουν εκατομμύρια από μας!... (σχόλιο εκτός μικροφώνου) ξέρω, ξέρω, εσύ είσαι ο Pascucci και για 4 χρόνια έτρεφες την ιδεοληψία μου με κέρδος! Τη νύχτα θ ακούσω ένα «μπιπ», θα πάω και θα κοιτάξω, μόνο για να βρω τον Pascucci, που θα πει «μπάσταρδε, ποτέ δεν το συζητάς αυτό». Ποτέ δεν έκανα ένα σόου για το κέρδος από κοπή και κυκλοφορία κερμάτων. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια νομική μαύρη τρύπα που αφορά την ιδιοκτησία του χρήματος. Το χρήμα θάπρεπε ν ανήκει σε όποιον το αποδέχεται και εμείς είμαστε αυτοί που δίνουν στο χρήμα την αξία του, αλλά αυτό είναι ένα όνειρο, τίποτ άλλο από ένα όνειρο. Υπάρχουν ωστόσο, υπάρχει μια νομική μαύρη τρύπα, ωστόσο, εάν προχωρήσετε σ αυτή τη συζήτηση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπορείς κάποτε να νικήσεις. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι πέφτεις στη μαύρη τρύπα που είναι το παγκόσμιο σύστημα. Αλλά εμείς δεν θέλουμε ν αρχίσουμε με το παγκόσμιο σύστημα, εμείς θέλουμε ν αρχίσουμε με το δικό μας τρέχον σύστημα, ν αρχίσουμε απ το βυθό με τους αναδευτήρες. Υπάρχουν λίγες χιλιάδες αναδευτήρες, για παράδειγμα αυτοί στη Νάπολη που ανταλλάσσουν απώλειες αξιών μεταξύ των καταστηματαρχών, που χρησιμοποιούν λιγότερο χρήμα αρχίζοντας απ το βυθό, αυτό είναι το είδος των μαχών που μπορούμε να παλέψουμε.

Πληροφορία.
Πληροφορία. Ψηφιακή ιθαγένεια απ τη γέννηση, ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για κάθε ιταλό πολίτη, αυτό είναι ουσιώδες! Δεν θάδινα δεκάρα για μια ατομική κάρτα. Ό,τι θέλω απ τη γέννηση είναι ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι ελεύθερη και απεριόριστη, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε δημοκρατία! Περιορίστε τις επιχορηγήσεις στις εφημερίδες και σε κανένα ιδιώτη να μην επιτρέπεται να έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε οποιοδήποτε εθνικό τηλεοπτικό κανάλι. Η κατοχή μετοχών πρέπει να μοιράζεται πλατιά και να περιορίζεται σε 10% για κάθε άτομο. Καταργείστε τον νόμο που δημοσιεύτηκε απ την κυβέρνηση D Alema, που επέβαλλε εισφορά 1% στα έσοδα πιυ κερδήθηκαν απ τους κατόχους τηλεοπτικών συχνοτήτων, επιτρέποντας στον Μπερλουσκόνι να πληρώνει 1% για τη χρήση κάποιου πράγματος που μας ανήκει, κερδίζοντας εκατοντάδες δις ευρώ και δίνοντάς μας μια παραχώρηση 1% πάνω στην εκχώρηση που του παραχωρήσαμε! Αρκετά! Αυτός είναι ένας νόμος που δόθηκε σ αυτόν απ την αριστερή πτέρυγα, που έχει ξοδέψει 20 ισχυριζόμενη ότι είναι αντιπολίτευση, ενώ, ό,τι έκαναν ήταν να μοιραστούν τη φθορά!
RAI. Δεν είναι ότι έχω κάτι με τη RAI, ωστόσο, εκείνο για το οποίο μιλώ είναι η καλή RAI που ξαναθυμίζει τις μέρες όταν υπηρετούνταν από ανθρώπους που ήταν κατάλληλοι, ανθρώπους που έλεγαν ακόμη «καλησπέρα και καλημέρα» και έδειχναν κάποιο σεβασμό. Σε ασπρόμαυρο, αυτοί έλεγαν «κοιτάξτε, είμαστε εδώ σε ασπρόμαυρο ενώ ο κόσμος είναι έγχρωμος, είμαστε τελείως διαφορετικοί». Αυτό ήταν ένα σημαντικό μήνυμα και αυτή είναι η RAI που θυμάμαι. Αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι πλέον η RAI, αλλά μάλλον κάτι που είναι τελείως ελεεινό, έτσι εμείς πρέπει ν αρχίσουμε μια καμπάνια για να περιορίσουμε την ετήσια εισφορά άδειας της RAI, όχι διότι θέλω να καταστρέψω τη RAI, απλώς θέλω ν απαλλαχθώ απ αυτή τη RAI, η οποία δεν είναι πλέον η RAI που ήξερα. Η RAI πρέπει να γίνει ένα κανάλι δημόσιας τηλεόρασης χωρίς διαφημίσεις, χωρίς εμπλοκή πολιτικού κόμματος και πάνω απ όλα, να πληρώνεται απ τους θεατές, ακριβώς όπως το BBC και άλλοι. Λοιπόν αρχίσαμε μια καμπάνια για να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους πως ν αποφύγουν την πληρωμή της εισφοράς στη RAI, αλλά υπάρχει ένα νομικό σύστημα, αυτοί οι λεχρίτες θα έρθουν με κάτι, θα σκαρφιστούν κάποιο προσωπικό νόμο, όπως αυτοί οι «μαφιόζοι» κάνουν πάντα για ν αυξήσουν τα κέρδη τους, μέσω αυτής της γαμημένης άδειας εισφοράς που θα περικλείεται πιθανώς στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή όταν πάτε να ψωνίσετε μήλα, θα σας πουν «λυπάμαι αλλά ξέρετε υπάρχει αυτή η άδεια εισφοράς», αλλά «διάολε, στα μήλα;». αυτοί θα έρθουν με κάτι, αλλά εμείς θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά τους! Δεν έχω κοιμηθεί τα προηγούμενα 4 χρόνια ξέρετε. Νομίζω ότι μπορείτε να το δείτε, ε; Το θέμα είναι ότι υπάρχουν ήδη 250.000 άτομα από μας που δεν παραδίδουν τα 105 ευρώ μας, κάνοντας ένα σύνολο από 24 εκατομμύρια ευρώ που δεν θα ληφθούν από ένα κανάλι που είναι σήμερα στα χέρια των πολιτικών κομμάτων και της Confindustria.

Καταργήστε τον νόμο Gasparri. Απαγορέψτε τις τράπεζες, τους κρατικούς οργανισμούς να κατέχουν μετοχές στις εκδοτικές επιχειρήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε μια κατάσταση όπου η RCS Corriere della Sera, ένα απ τα μεγαλύτερα γκρουπ της χώρας, κατέχεται από 10 τράπεζες και 15 ασφαλιστικές εταιρείες! Αλλιώς, πως μπορεί ένας δημοσιογράφος να είναι ελεύθερος να γράψει ένα άρθρο για μια συγκεκριμένη τράπεζα για την Corriere della Sera όταν αυτή ειδικά η τράπεζα δεν είναι άλλη απ τον δικό του ελεγκτή συντάκτη; Έπειτα αυτοί αερολογούν για την ελευθερία της πληροφόρησης!
Το επόμενο σημείο είναι κάτι που περιλαμβάνω ακριβώς για τον εαυτό μου. Αυτό μου υπενθυμίζει κάτι άλλο, αλλά προχωρώ. Αποποινικοποιήστε την παράβαση της συκοφάντησης και ικανοποιήστε το πρόσωπο που κατηγορήθηκε για συκοφάντηση με κάποιο ποσό αποζημίωσης, αν η διαμαρτυρία δεν συνεχίζεται πλέον, με τον παραπονούμενο να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει αυτό το κάποιο ποσό με την αγωγή πριν την κατάθεση της διαμαρτυρίας. Γιατί θάπρεπε να τους επιτρέπεται ν απαιτούν 2 εκατομμύρια από μένα εδώ στη Γένοβα; Εάν αυτοί απαιτούν 2 εκατομμύρια από μένα, τότε θάπρεπε να είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν 1 εκατομμύριο σε ασφάλεια, συνεισφορά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα εάν δεν αποφασίσουν να προχωρήσουν την υπόθεση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαμαρτυρίες κατατίθενται μόνο όταν υπάρχει λόγος και όχι απλώς σε μια προσπάθεια να εκφοβίσουν κάποιον.
Ιταλοί! Καταργείστε τον νόμο Pisanu, ο οποίος ουσιαστικά απαγορεύει το WI-FI. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, απλά πηγαίνετε οπουδήποτε αλλού, συνδεθείτε στο ίντερνετ και μπορείτε να δουλέψετε οπουδήποτε, ακόμη και στους δημόσιους κήπους, ενώ εδώ αντίθετα, είστε υποχρεωμένοι να βγάλετε την ατομική σας κάρτα και να εγγυηθείτε γραπτά, ότι δεν είστε τρομκράτες! Γαμηθείτε παρακαλώ!

Εκπαίδευση.
Εκπαίδευση. Καταργείστε τον νόμο Gelmini. Υπάρχουν επίσης όχι, δεν είναι αστείο, υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που είναι σωστά, αλλά πριν αγγίξετε τα σχολεία μας, χρειάζεται να πάτε ένα βήμα πίσω Υποχρεωτική παροχή πρόσβασης στο ίντερνετ για τους σπουδαστές των σχολείων μας. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμη κλισέ, και αν δεν συμφωνείτε, αυτό είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης. Σταδιακή κατάργηση των τυπωμένων σχολικών βιβλίων, σε όφελος της ελεύθερης πρόσβασης σ αυτά τα βιβλία στο ίντερνετ. Στο σόου μου «Delirio, έδειξα στους θεατές το Kindle. Σήμερα το Kindle είναι ένας φάκελος, που προσφέρεται χρόνο με το χρόνο, στο οποίο μπορείς να κατεβάσεις 2.000 βιβλία και κείμενα που θέλεις. Δεν είναι μια οθόνη και δεν είναι οπίσθιου φωτισμού, έτσι χρειάζεστε μια λάμπα και μπορείτε να το διαβάσετε όπως ένα βιβλίο. Μπορείτε να κρατήσετε 2.000 βιβλία σε μια μικρή συσκευή αυτού του μεγέθους. Με δυο μικρές μπαταρίες ηλιακής φόρτισης μπορείτε να το φορτίσετε και να έχετε τη γνώση στα δάχτυλά σας όπου και όποτε επιθυμείτε. Αυτό είναι που εγώ αποκαλώ πραγματική ελευθερία! Εν τω μεταξύ, είμαι υποχρεωμένος να παρατηρώ τον εννιάχρονο γιο μου, τον Ciro, μόνιμα να είναι φορτωμένος σαν Sherpa (ιθαγενής), μεταφέροντας τα ίδια 20 βιβλία του, που μεταφέρει την τελευταία χρονιά και τι άλλαξε; Μόνο οι τίτλοι;
Υποχρεωτική εκπαίδευση της αγγλικής γλώσσας απ το νηπιαγωγείο. Στα 61 μου ακόμη προσπαθώ σαν τρελός να μάθω αγγλικά και απλώς δεν μπορώ! Όταν με ρωτάνε «πως λένε δόντι στ αγγλικά;» «Tooth, ένα δόντι είναι ένα tooth, «και αν ένα απ τα δόντια σου πονέσει, που θα πάς;». Στον dentist! ακόμη θυμάμαι τους μικρούς ρυθμούς με τους οποίους μάθαινα γαλλικά στο νηπιαγωγείο, όπως «ma mere que j aime beaucoup , δεν ξέρω τι στο διάβολο σημαίνει αυτό, αλλά ακόμα το θυμάμαι απ όταν πήγαινα στο νηπιαγωγείο! Καταργήστε τη νομική αξία του εκπαιδευτικού πιστοποιητικού. Προφανώς δεν συμφωνείτε μ αυτό, αλλά αυτό παραμένει ανοιχτό για συζήτηση. Η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να παρέχεται μόνο στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα! Οι σπουδαστές πρέπει να αξιολογούν την απόδοση των πανεπιστημιακών τους δασκάλων. Η εκπαίδευση της ιταλικής γλώσσας πρέπει να παρέχεται ελεύθερα στους ξένους και πρέπει να είναι μια απ τις απαιτήσεις για την παροχή ιθαγένειας. Αυξημένη χρηματοδότηση για έρευνα σε όλα τα πανεπιστήμια. Εξ αποστάσεως μάθηση μέσω του ίντερνετ. Ενσωμάτωση πανεπιστημίων/επιχειρήσεων.


Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου Μέλος Σ.Ο. Πολιτικού Καφενείου 


BEPPE GRILLO AL NEW YORK TIMES

http://www.youtube.com/watch?v=kn5odfqaKzo


Οι μορφές οργάνωσης και το διαδίκτυο.


Η επανάσταση του 1917 (αλλά και οι ευρωπαϊκές της δεκαετίας του ΄20), έδειξαν τη δυνατότητα ύπαρξης παράλληλων προλεταριακών θεσμών (δίπλα στους υπάρχοντες συστημικούς). Τα σοβιέτ δεν εμφανίστηκαν μόνο λόγω συσχετισμού και εξισορρόπησης δυνάμεων, αλλά και σαν μια έκφραση των αναγκών της κοινωνίας για θεσμούς γνήσιας δημοκρατικής εκπροσώπησης και συμμετοχής, αλλά και όπου κρίθηκε το ζήτημα του κατά πόσο η εργατική τάξη ήταν ικανή σαν τάξη ν αναλάβει πρωτοβουλίες και να οδηγήσει την κοινωνία.
Οι ήττες των «σοσιαλιστικών καθεστώτων» εκείνο που έδειξαν ήταν: την ανικανότητα του σημερινού προλεταριάτου (και του λαού γενικότερα) ν αναλάβει ευθύνες και ηγετικό-πρωτοβουλιακό ρόλο στην κοινωνία. Γιατί αυτό ήταν γενικό φαινόμενο (χωρίς εξαίρεση). Πουθενά δεν εμφανίστηκε τέτοιο φαινόμενο.
Γιατί αν είχε την ικανότητα η εργατική τάξη, θάπρεπε ν αδράξει την ευκαιρία, αν οι δυνάμεις που κατέλαβαν την εξουσία ήταν στο ίδιο στρατόπεδο μ αυτήν (γιατί αν δεν ήταν, τότε το πράγμα περιπλέκεται).

Ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός αποδείχθηκε ότι δεν ήταν το ανώτατο/τελευταίο στάδιο πριν τον σοσιαλισμό. Υπάρχει κι άλλο στάδιο/α; Είναι/Θα είναι νομοτελειακό; Γιατί δεν το είδαμε πριν; Μήπως κρύβονται απ τη ματιά μας κι άλλα στάδια; Ποια στάση θα μας προφυλάξει από εκπλήξεις στο μέλλον και θα μας επιτρέψει να έχουμε μια στοιχειώδη συνέπεια και ακολουθία στους ισχυρισμούς μας;
Έχουμε σήμερα την πολυτέλεια να περιμένουμε για μια ουσιαστική/θετική αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων; Ποιος μπορεί ν αποδείξει ότι η εξέλιξη τείνει προς μια τέτοια κατεύθυνση; Απ την άποψη των ανθρώπων που αυτοκτονούν, που εξαθλιώνονται, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση της επόμενης μέρας, που βλέπουν άμεσα μπροστά τους την απόλυση και το κοινωνικό περιθώριο, την αδυναμία πληρωμής, την παρανομία να τους κυβερνά, το ανοιχτό έγκλημα να τους ληστεύει εν ονόματι «του νόμου», έχει νόημα οποιαδήποτε πολιτική πρόταση προβλέπει (ουσιαστικά, ακόμη κι αν δεν τα ομολογεί) οποιαδήποτε αναμονή και περίοδο για αλλαγή συσχετισμών;
Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες θέτουν ανοιχτά την πρόκληση της ικανότητας για δημιουργία και ύπαρξη παράλληλων προλεταριακών θεσμών. Νομίζω ότι πρέπει να τεθεί το ζήτημα: Ποια θα είναι η μορφή των σοβιέτ του 21ου αιώνα; Αν μας μένει μια επανάσταση ακόμη που πρέπει να γίνει μέσα στον καπιταλισμό, αυτή θα είναι δημοκρατική. Όμως για το σοσιαλισμό δεν αρκεί η δημοκρατία. Δεν αρκεί ο έλεγχος. Δεν αρκεί η συμμετοχή. Πρέπει να προκύψουν και θεσμοί που να επιτρέπουν πρωτοβουλιακή δράση του λαού.
Με τις ως τώρα μορφές οργάνωσης των κινημάτων και κομμάτων, δεν δίνονταν ουσιαστικές δυνατότητες συμμετοχής στα μέλη, οι ηγεσίες αποκόβονταν και αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσαν να βγουν απ το σύστημα και είτε ντελαπάριζαν, είτε συμβιβάζονταν, είτε προδίδονταν (ακόμη και μετά τη νίκη τους!). Για έξοδο απ το σύστημα, απαιτείται μια δημοκρατική επανάσταση στις μορφές οργάνωσης, για να έχει το κάθε κίνημα ή κόμμα τη δυνατότητα το ίδιο (τα μέλη δηλαδή) να συμμετέχει ουσιαστικά στην διαμόρφωση και την κίνησή του και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς το διαδίκτυο. Ακόμη και σήμερα παρακολουθούμε αυτές τις προδοσίες, συμβιβασμούς ή ντελαπαρίσματα στα λεγόμενα αριστερά κόμματα και κινήσεις. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως θ αντιδράσει το κίνημα των 5 αστεριών στο φλέρτ των συστημικών κομμάτων για τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ιταλία.

17 Μάρτη 2013
Γιώργος Παπανικολάου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου