Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η επίδραση του διαδικτύου στα κοινωνικά κινήματα, Το κίνημα των Ζαπατίστας.







Το κίνημα των Ζαπατίστας.

Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς του 1994, καθώς οι πολιτικοί του Μεξικό γιόρταζαν τη θέσπιση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Β. Αμερικής (NAFTA) και την είσοδο της χώρας στον ανεπτυγμένο κόσμο, ένας γηγενής στρατός αναδύθηκε απ τη ζούγκλα Lacandon και κατέλαβε τα δημοτικά γραφεία και τα αστυνομικά τμήματα 4 πόλεων στην περιοχή Chiapas.
Το κείμενο της δήλωσής τους σε λίγες ώρες εμφανίστηκε στις οθόνες των υπολογιστών σ όλο τον κόσμο. η εβδομαδιαία εφημερίδα La Jornada , μετέφρασε το κείμενο σε πολλές γλώσσες και το ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, απ όπου το πήραν στα χέρια τους ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές σ όλο τον κόσμο.
Ενώ η κυβέρνηση του Μεξικό διατηρούσε τον έλεγχο των media στη χώρα, το κρατικό μονοπώλιο στην ενημέρωση έσπασε για πρώτη φορά, μιας και η αμεσότητα των δράσεων του EZNL δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη. Σε γενικό πλαίσιο, η επικοινωνιακή στρατηγική των Ζαπατίστας περιελάμβανε μια σειρά πράξεων που τους εξασφάλιζε άμεση εθνική και διεθνή προσοχή.

Αξιοσημείωτη ήταν η τακτική της πρόσκλησης διάσημων προσωπικοτήτων απ το χώρο της πολιτικής, της διανόησης και του θεάματος. Ανάμεσα σ αυτούς που επισκέφτηκαν την Chiapas ήταν ο γνωστός σκηνοθέτης Oliver Stone και η χήρα του Francois Mitterand, Danielle.

Ο αγώνας των Ζαπατίστας ενέπνευσε ένα διευρυμένο και ποικιλόμορφο δίκτυο ριζοσπαστικών επικοινωνιακών μέσων, που τους επέτρεπε την άμεση επαφή με την κοινωνία των πολιτών, η οποία κινητοποιήθηκε απαντώντας στην έκκληση του EZNL για τη συμμετοχή των πολιτών στο σκοπό του.
Ο τρόπος που οι Ζαπατίστας αντιλαμβάνονται το διάλογο, εντός και εκτός του διαδικτύου, σαν όχημα πολιτικής δράσης, σχετίζονταν άμεσα με την πεποίθησή τους ότι η δημόσια σφαίρα αποτελεί μια αρένα διαλεκτικής πρακτικής. Αυτό οδήγησε στη θεώρηση του κινήματος των Ζαπατίστας σαν ένα γενικό πλαίσιο κοινωνικής δράσης, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν πολλές κοινωνικές ομάδες, εντός και εκτός γεωγραφικών συνόρων.
Η πραγμάτωση αυτών των αντιλήψεων, κατέστησε το κίνημα των Ζαπατίστας ένα δίκτυο δικτύων, όπου ο κάθε κόμβος έπαιρνε μέρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αλληλεπιδρούσε με τους υπόλοιπους κόμβους, μέσω διαδικτυακών διαύλων επικοινωνίας, όπου οι μεταδιδόμενες πληροφορίες, μεταφράζονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάνοντάς τες προσβάσιμες σ όλο τον κόσμο.
Τα κυριότερα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μερικές ευμεγέθεις λίστες διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτυακά ειδησεογραφικά groups, όπου διακινούνταν και συζητιούνταν ειδήσεις που είτε διαστρεβλώνονταν, είτε δεν προβάλλονταν ποτέ απ τα εθνικά και επίσημα media.
Επιστολές διαμαρτυρίας από νομπελίστες, καλλιτέχνες και κοινοβουλευτικά μέλη κυβερνήσεων, δημοσιεύονταν καθημερινά απ την La Jornada.
Όταν πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές αποστολές στην Chiapas, η διεθνής και τοπική αντίδραση ήταν πρωτοφανής. Συγκεντρώσεις σε πλατείες αστικών κέντρων και καταλήψεις πρεσβειών. Η κατακραυγή ήταν τόσο έντονη, που η κυβέρνηση δεν μπορούσε παρά να συμμορφωθεί.


Περίληψη για το κίνημα των Ζαπατίστας, απ τη Διπλωματική Εργασία του Κουντούπη Ηλία «Η επίδραση του διαδικτύου στα κοινωνικά κινήματα», σελίδες 56-61.

Η επίδραση του διαδικτύου στα κοινωνικά κινήματα,
Διπλωματική Εργασία Κουντούπη Ηλία










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου